Жена с Нобелова награда за химия - за насочена еволюция

Франсес Х. Арнолд, Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър получават Нобеловата награда за химия за "овладяване на мощта на еволюцията", съобщава официалният сайт на наградите Nobelprize.org. 

Франсес Х. Арнолд получава половината Нобелова награда за химия за провеждане на първата насочена еволюция на ензими – протеините, които катализират химическите реакции. Тя стана втората жена, отличена с премията тази година

Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър си поделят другата половина от Нобеловата награда за химия за фаговия дисплей на пептиди и антитела. Фаговият дисплей е лабораторен метод, с който бактериофаг – вирус, заразяващ бактериите, се използва за получаване на нови протеини.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември, в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.  Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро).

Тази година канадката Дона Стрикланд стана първата жена от 55 години, която получава Нобелова награда за физика. Тя я поделя с американеца Артър Ашкин и французина Жерар Муру. Дона Стрикланд еи едва третата, печелила отличието. Тя следва Мария Кюри (1903 г.) и Мария Гьоперт Майер (1963 г. ). Заедно с колегата ѝ Жерар Муру, тя е отличена за откриването на метод за генериране на високоинтензивни и ултракъси оптични импулси и ще си поделят половината от премията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини