НАСА публикува план за изпращане на хора на Луната и Марс

НАСА разработи нов план, според който след десет години човекът ще се върне на Луната и след двадесет години ще стъпи на Марс.

Тези дни НАСА обяви подробен документ с 21 страници - "Национален план за изследване на космоса" (National Space Exploration Plan). Тази дръзка програма включва: ново кацане на Луната, дългосрочен човешки престой на Луната и около нея, потвърждаване на американското лидерство в космоса, засилване на дейността на частните космически компании и американски астронавти да стъпят на повърхността на Марс.

В тази връзка, естествено има много неизвестни, сред които е и проблемът как да се защитят астронавтите от космическата радиация.

Агенцията взема и това предвид, разработвайки графика за изпълнение на всяка цел в своя документ. Крайните срокове агенцията е обвързала с работата за изясняване на някои от елементите на публикувания план. 

 

Проучвателната кампания се основава на 18-те непрекъснати години на работа на Международната космическа станция. Той ускорява старта на космическия апарат на НАСА Orion и на ракетата Space Launch System (SLS).

Разбира се, във всички изявления, направени в документа (например, че астронавтите ще стъпят на Марс през 2030 г.) имат известна гъвкавост. Ако по време на разработката на някоя от мисиите изследователите се препънат в непреодолима пречка, условията ще бъдат преразгледани.

Например, преди да се пристъпи към формиране дори на приблизителен бюджет за пилотирана мисия за 2030 г. НАСА планира да изчака резултатите от мисията Mars 2020, по време на която марсоход ще събира и анализира проби от повърхността на Марс.

Но изпращането на човек към Червената планета е свързано с много фундаментални проблеми. Например, през 2020 г. НАСА планира да пусне 13 спътника CubeSat на ниска орбита около Земята, за да разбере как най-добре да подготви товарите за космическите пътешествия - било то на Луната, Марс или извън нея. След като сателитите са в орбита, НАСА се надява да използва данните, за да изпрати астронавти до Луната до юни 2022 г.

Ако агенцията се придържа към плановете си, има надежда, че ще може да ги приложи. Това, от своя страна, ще открие нови хоризонти за изследването на космоса.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини