Университетът в Кеймбридж промени правилата си заради момиче с увреждания от Враца

17-годишно момиче, което страда от детска церебрална парализа, стана прецедент в историята на университета в Кеймбридж. Той променил изпита за сертификат по английски език, за да може Мария Александрова от Враца да се яви на него въпреки физическите си увреждания, съобщава NOVA.

Момичето не може да ходи и трудно движи ръцете си. За нея се грижи майка ѝ. Физическите ѝ увреждания и това, че попада в графата „дете със специални образователни потребности“, не са увредили духа ѝ и желанието ѝ за знания.

„Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, споделя Мария. „Тя ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния ѝ град я отхвърлят с аргумента, че не приемат „такива деца”, разказва майката Зорница.


Мария обаче се превръща в прецедент за университета в Кеймбридж. За да получи сертификат за владеене на английски език на високо ниво, от там променили начина на изпитване заради уврежданията ѝ. След като разбират, че тя няма умствени, а само физически проблеми, решават да увеличат времето за изпита – но без да променят неговото съдържание. Назначили ѝ и асистент, който да попълва отговорите, които Мария дава. Така, след 8-часов изпит, тя успява.

Следващата мечта, която Мария иска да реализира, е да замине и да учи продуцентство в чужбина.

Продуцентските и телевизионни продукции ми помагат да избягам от своята тежка реалност. И ме пренасят в друг свят, в който това нещо го няма”, споделя тийнейджърката.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини