Загадката на фигурата от Нампа, която все още озадачава учените

Учени, изследователи, както и обикновени хора са откривали различни находки от глина, метал, камък, злато и сребро. Някои от откритите находки и до днес остават неразгадани от учените и все още крият много въпроси. Такъв е случаят с глинената човешка фигурка, открита през 1889 година в Нампа, Айдахо. Тя е намерена съвсем случайно, при копаене на кладенец и то на невероятната дълбочина от 98 метра.

Това поставя много въпроси - как е попаднала толкова надълбоко в подземния слой, на колко години е и др. Още тогава учените предполагат, че вероятно глинената човешка фигурка е много древна, заради дълбочината, на която е открита.

След проведени изследвания и химични анализи предположенията са, че фигурката е поне на 2 милиона години. Самата фигурка е малка - дълга около 5 см. Според мнозина тя е изработена от хора, живели преди хиляди години.

Изследователите смятат, че фигурката изобразява тяло на жена и е била изработена от скулптор, а не от дете, което си е играело. По древната глинена фигурка също са открити прорези на различни геометрични фигури, което навява на мисълта, че може да е била изработена като ювелир, като бижу.

Други пък са на мнение, че това е фигурка на жена, владетелка на много стара цивилизация.

Въпреки всички изследвания и хипотези и до днес няма категорични отговори на нито един въпрос, свързан с нея.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини