Откриха първия Национален събор на гайдата в Стойките, посветен на Апостол Кисьов-"Чудотвореца"

    Андриян Петров: „Днес на тази знатна за нас българите дата, ние сме тук, за да отдадем почит на един голям българин – Апостол Кисьов -Чудотвореца!", с тези думи зам.-областният управител Андреан Петров приветства гости и публика, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов, както и организаторите и участниците на Първия национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов“ в смолянското село Стойките.

    „Преди 110 години малка България извиси своя глас за независимост, с който категорично каза, че повече няма да робува нито на Отоманската империя, нито на Великите сили. С този грандиозен политически акт ние доказахме, че сме народ с хилядолетна история, която има своите достойни българи, дали много на света. Днес на тази знатна за нас българите дата, ние сме тук, за да отдадем почит на един голям българин – Апостол Кисьов Чудотвореца. Защото той извърши чудеса – да обедини всички гайдари и да ги събере там, на онази величествена Роженска поляна, за да заяви категоричния български дух със силния и мощен звук на Родопа планина. През 1972-ра той направи второто си чудо, когато събра над 300 гайдари и 3500 души хор. Какво му е коствало, знае само той и най-близките до него. Но ние днес трябва да се поклоним дълбоко пред този духовен подвиг, пред този будител. Този събор е израз на нашето уважение и любов, затова днес тук е Гайдарското братство, което продължава да следва неговия път, и слави България на длъж и шир, както и нашата магична планина Родопа.“

    Днес беше открито първото му издание, което ще се проведе в дните 22 и 23 септември 2018 г. Събитието уважиха заместник-министъра на културата Румен Димитров, заместник-областният управител Андриян Петров, евродепутатът Владимир Уручев, заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев, мажоритарният собственик на „Пампорово” АД Цветелина Бориславова и др.
    Националният събор на гайдата носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди - с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен“. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България със съдействието на общинска и областна администрация Смолян. Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903”-с. Стойките, с председател Мария Кисьова. Тя инициира сформирането на Организационен комитет с почетен председател Цветелина Бориславова, собственик на дружество „Пампорово” АД. Събитието е подкрепено и от ГПК „Борика”-с. Стойките.
    Участват изпълнители на двата вида български гайди - каба, джура. На сцената звучат индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти - българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка - от автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

    Съборът няма конкурсен характер, а цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители.Организационният комитет е подготвил значки и грамоти за участниците. Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов” има амбицията да прерасне в международен. 

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини