Студенти от България и Италия показват близост и различия в галерия „Шаренков“

    Принадлежност  към Европа, но и различия,  национална идентичност, изразяват в обща изложба български и италиански студенти от Академията по изящни изкуства Брера в Милано и Националната художествена академия в София. Експозицията на Италианския културен институт гостува в художествената галерия „Шаренков“ в Хасково и снощи беше открита от директора му Луиджина Педди.

    Пътуващата експозиция “Идентичност между символика и цветове” е част от инициативите на община Хасково за отбелязване на Дните на културното наследство.

    „Радвам се, че изложбата е част от това светло и изпълнено с добра енергия място, каквото е художествената галерия в Хасково“, каза при откриването Луиджина Педди и благодари за домакинството изложбата да мине през Хасково, защото идеята на самата, по думите й, е изключително вдъхновяваща. Обединяващото звено в нея е флагът. Първоначалната работа тръгва само в Италия, но заради близостта на националното знаме на Италия с това на България, от Института отправят предложение в проекта да се включат и артисти от България, които да представят, че са горди българи, носители на българската култура, и в същото време  част от Европа.

    Техниките, използвани за работите са различни -от литография до фотография, което създава допълнителен колорит в цялостното изложение.

    Много от художниците са работили по съвременни идеи, но много от тях са включили и нотки от миналото -от историята и на България, и моменти, свързани с историята на Италия. „Българските артисти са много по директни и експресивни от италианските. Именно това различие донесе и цялостния добър резултат от проекта.“, подчерта Луиджина Педди.От домакина си в Хасково-директорът на Градската художествена галерия Татяна Форева тя получи и личен подарък- нейна рисунка.

    Изложбата ще остане и в следващите дни и ще краси галерията, която от другата седмица става сцена на част от събитията на джаз фестивала в Хасково.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини