Лидерите на двете Кореи на масовите игри Ариранг (видео)

Президентът Мун Дже-ин стана първият южнокорейски лидер, който е произнесъл реч пред севернокорейската общественост.

„Двете страни трябва да станат „една“, както преди войната“, каза той в
 седемминутната си реч в сряда вечерта на масовите игри Ариранг в Пхенян.

Мун Дже-ин е на тридневно посещение в Пхенян, където подписа забележително споразумение с Ким Чен-ун.

Игрите Ариранг са едно от най-големите пропагандни събития в Пхенян. Десетки хиляди хора участват в танцови и гимнастичски композиции със сложна хореография, които разказват сюжети от корейската история и митове. Тази година Северна Корея празнува 70-годишнина.

Двамата лидери бяха аплодирани от 150 000 хиляди северокорейци при влизането си в стадион „Май Дей“ в Пхенян.

„Предлагам да приключим напълно последните 70 години на враждебност и да предприемем голяма стъпка кум мир, за да станем отново“, каза президентът Мун в речта си, която се излъчи на живо в Южна Корея, но не и в Северна Корея. Той също така повдигна въпроса за разоръжаването по време на речта си, като призова ядрените оръжия да бъдат премахнати завинаги.

Игрите Ариранг, които не бяха провеждани през последните няколко години, са значима част от вътрешната пропаганда на Северна Корея, подчертават единството, приемствеността и почти божествения статут на лидерите ѝ, пояснява BBC.

Преди време правозащитни групи обвиниха Северна Корея, че принуждава хиляди деца да участват.

„Строгата тренировъчна програма за масовите игри... е опасна за здравето и благополучието на децата“, заяви доклад на Комисията за разследване на ООН за правата на човека в Северна Корея през 2014 г., цитиран от BBC

В доклада се добавя, че игрите привличат голям брой туристи, „които често не знаят за нарушенията на човешките права, изтърпени от децата, които са принудени да участват“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини