Какво договориха Путин и Орбан

Путин и Орбан са се договорили и за газовите доставки до 2020-а година. На разговорите е било решено "Росатом" да започне строежа на два нови атомни реактора в Унгария. 

Орбан нарече Москва "предвидим партньор", а Путин отговори, че Будапеща е един от ключовите партньори на Русия в Европа. 

Унгария иска когато на юг бъде построен газопровод, той да преминава през нейна територия.  "Това ще бъде прекрасен шанс за страната ни. Помолих президента Путин да обмисли сериозно тази възможност", заяви Орбан.

Владимир Путин и Виктор Орбан срещнаха във вторник в Москва.

Двамата лидери са силно националистични и с неприязън към западния либерализъм, коментира DW, малко преди срещата.

"За да бъдете смятани за добър европеец, трябва да омаловажите Путин, сякаш той е дяволът", каза унгарският премиер Виктор Орбан пред La Republica през януари. Според Орбан, който има близки отношения с руския президент, служителите на ЕС описват Владимир Путин "с копита и рога" и пренебрегват факта, че "управлява велика и древна империя".

"В миналото ние, унгарците, страдахме много под влиянието на Русия", каза той. "Независимо от това, трябва да се признае, че Путин е направил страната си отново велика и че Русия отново е играч на световната сцена".
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини