Още нерви около президентския указ за Маринов.Пресата

Все още несъстоялите се смени на тримата министри, които подадоха оставки, продължават да са сред актуалните теми на всекидневниците.

"Премиерът Бойко Борисов е внесъл в парламента три отделни проекта за персонални промени в правителството, които вече са качени на сайта на Народното събрание и ще бъдат гласувани в четвъртък. Целта е мнозинството да може да смени поне двама от министрите, след като президентът Румен Радев не бърза да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, за да може да стане той вътрешен министър. Министър-председателят предлага на депутатите да освободят първо Ивайло Московски като транспортен министър и да назначат Росен Желязков за негов наследник, след това да смеят Николай Нанков като регионален министър с Петя Аврамова и накрая - Валентин Радев с Младен Маринов. Тримата министри подадоха оставки по искане на министър-председателя след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души. Смените в кабинета трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, но в началото на заседанието на парламента се оказа, че президентът не е подписал указа за Маринов. Неговият мотив е, че е нужна съгласувателна процедура между двете институции, а според премиера Бойко Борисов тя е формалност и е важно желанието на Маринов да бъде освободен от поста..." - в. "Дневник".

"Борисов: И ние можехме да спрем Радев да стане президент Във вътрешнополитически план от всяко нещо се създава скандал. Пример е оставката на главния секретар на МВР Младен Маринов. Когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на даден пост, какво трябва да направя? И ние можехме да не разрешим на Румен Радев да стане президент, но му разрешихме. Можехме да го спрем. Това заяви премиерът Борисов, който се среща с членовете на Американската търговска камара в България, предаде дир.бг. "Аз не мога да спра Младен Маринов да не бъде главен секретар. Само президентът може да го спре, да го разубеди. Има си началници на кабинетите. Ако някой е сбъркал, кажете, извинете се. Няма нищо лошо. Сега съм казал на парламентарните ни групи, докато не се разпише искането за Младенов, да не се вкарва в НС. Да не предизвикваме нови бури. И сега аз ли водя войната? Винаги съм уважавал Президентството и хората в него", заяви още Борисов. "Младен Маринов не иска да е главен секретар, а министър - както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Логиката ми е била, че когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на дадения пост, съгласуването е формално", заяви Борисов и допълни, че ако например посланик Ерик Рубин не иска да е на този пост, каквото и да се съгласува, той иска да си отиде и да стане министър. "Както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Кой да те спре? По тази логика тогава можеше да не го освободим. Но главният секретар иска да стане министър. Какви мотиви да напишем? Моля, подпишете, защото той иска да стане министър. Добре, ще напишем това", обясни премиерът и заяви, че по тази причина счита, че всичко е формално. "Затова взехме решение, приехме оставката на Министерски съвет и я изпратихме на президентството. Ако аз съм предложил един нов главен секретар в този документ, съм в тотална грешка. Ние не сме предложили нов главен секретар, а казваме само - подпишете, за да може в четвъртък да стане министър и да спре политическата криза. Трима министри чакат да бъдат освободени. Това ми е била логиката. Новият главен секретар ще бъде съгласуван и назначен при съгласие с президента", добави премиерът. В момента се чака президентът Радев да подпише указ, с който да освободи от поста главния секретар на МВР Младен Маринов и той да стане вътрешен министър, след като бе номиниран за такъв от премиера Борисов. От управляващата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти отправиха покана до държавния глава за среща, за да обсъдят създалата се ситуация..." - в. "Сега".

"Считам, че много енергия от всички страни се хвърли по темата за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост по отношение на постовете, в които в момента заема, след като заеме новата позиция, ще възникнат, но след като той е подал искане да му бъде прекратено правоотношение, коректно беше Министерският съвет да гласува с предложение до президента за издаване на указ - т.е от уважение и зачитане към президентската институция правителството внесе документи в президентството. Така коментира Цецка Цачева пред bTV ситуацията около отлагането на освобождаването на Младен Маринов от поста му като главен секретар на МВР. Това стана, защото президентът отложи указа си последните дни. Младен Маринов е предложен за министър на вътрешните работи, но за да встъпи в длъжност, трябва да бъде освободен от поста си на главен секретар на МВР. Към този момент в Министерството на правосъдието все още няма указ за полагане на държавния печат. Чисто юридическо ми мнение е, че е възможно да се приеме решение от Народното събрание за освобождаването на Младен Маринов. Но пак повтарям - правителството го направи като уважение към президентството, заяви още министърът на правосъдието. Това решение, което премиерът взе, е правилното решение. Министърът на правосъдието Цецка Цачева отрече информацията, че има предложение да стане посланик на България в Черна гора. В предаването "Лице в лице" тя допълни, че не е обсъждано тя да поеме пост в Конституционния съд. "Повече от месец, в различни медии се въртят тази новини - посланик в Черна гора или кандидатура за Конституционния съд. Такива предложения нямам. Много колеги ме питаха защо не го опровергавам, но не е сериозна да се оправдавам, че нямам брат. Това би означавало бягство от отговорностите и задълженията, които в момента изпълнявам", посочи Цачева..." - в. "24 часа".

"Президентската институция, в лицето на президента на страната, търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с Народното събрание. Това е стил на поведение, което го забелязваме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си обръщение в българския парламент". Това заяви пред NOVA лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който коментира неиздадения още указ за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов. Цветанов подчерта, че Маринов е подал заявление за освобождаване от длъжност и не са необходими никакви мотиви от страна на Министерския съвет при взимане на това решение. "Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата с издаване на указ", заяви Цветанов. Той даде пример с времето, когато Румен Радев напуска поста във ВВС. "Тогава президентът Плевнелиев издаде указ и Министерски съвет стартира тази процедура, при положение, че се предполагаше, че Румен Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната", каза Цветанов." - в. "Стандарт".

"Изобщо не става въпрос за война между институциите. Тук става въпрос за спазване на закона, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за последните изказвания на управляващите във връзка с неподписания указ за освобождаване от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов. Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда, за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай, добави държавният глава. Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи, каза президентът Радев, попитан дали има обозрим срок, в който е решил да подпише указа. Той добави, че винаги е отворен и готов за конструктивни решения. Елементарно е, трябва да се изпълни писмена съгласувателна процедура, която се дължи по закон, коментира отново той..." - в. "Стандарт".

"Не бих искал да наричам диалога между Борисов и Радев война, по-скоро е излишна конфронтация. Някой юридически съветник е заблудил президента." Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред БТВ...
По думите на военния министър държавният глава бърка указа за назначаване с този за освобождаване от пост. Също като премиера Бойко Борисов той коментира, че ако утре Радев не издаде указ, няма как Маринов в четвъртък да бъде избран за министър от парламента..." - в. "Труд".

Вестниците в сряда проследяват и раздялата между института по метеорология и БАН.

"Подписано е споразумението между Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките (БАН), Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ, като Министерството на образованието и науката е гарант за изпълнението на споразумението. Това съобщи бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов и отбеляза, че няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите, тъй като от утре (днес - б.р.) ще има вече назначен директор на НИМХ... По този начин първата част за започване на нормална работа на НИМХ е решена и остава втората част, свързана с трансформацията и с излизането на института от БАН, каза проф. Брънзов. По думите му в това е смисълът на този документ - на споразумението, който дава добра основа за бъдещето на НИМХ. Излизането на НИМХ от БАН ще е в началото на следващата година, но след подписване на споразумението ще започнат процедурите за подготовката на това излизане, обясни проф. Брънзов. Той каза, че "излизането ще стане факт с новия бюджет за 2019 г., но целта е да започнат подготвителните действия"..." - в. "Стандарт".

"Учените от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМ) прекратяват протеста си. Това става, след като синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, Българската академия на науките (БАН) и Министерството на образованието (МОН) постигнаха съгласие, съобщава КНСБ. Споразумението, подписано между четирите страни, гласи, че в срок до 31 октомври 2018 г., МОН ще разработи и внесе в Министерския съвет проект на постановление за създаване на изследователски институт към МОН. Новата научна институция ще поеме всички функции и дейности на досегашния НИМХ към БАН. Тя ще придобие безвъзмездно имуществото на НИМХ при Българската академия на науките, включително архива му. До приключване на бюджетната година НИМХ ще разполага и ще се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средствата от собствени приходи съгласно утвърдения бюджет на института... Това се случва, след като в края на април метеоролозите изразиха несъгласие с начина на разпределение на средствата от БАН. След като преговорите им с БАН не дадоха резултат, те преминаха в активни протести и поискаха да преминат към Министерство на образованието, а директорът им проф. Христомир Брънзов беше отстранен от поста си заради съмнения за злоупотреби. Синоптиците заплашваха, че има реална опасност да преустановят дейността си заради липса на ръководство, както и директор, който да подписва документи." - в. "Дневник".

Заразата в с. Болярово също е сред темите на всекидневниците.

"Вече 11 овце са умрели във ферма в Болярово, където не допускат ветеринари Спешна епизоотична комисия свикват за чумата в Болярово след нови случаи на починали животни - в стопанството, чиито собственици отказаха да допуснат ветеринари за втора проба, са умрели 11 овце, предаде bTV. Смъртните случаи са от последните пет дни, като тази сутрин също е имало починало животно, каза собственичката на стопанството Ани Петрова. Според нея причината е преяждане... Епизоотичната комисия в областната управа ще набележи действията на ветеринарите с оглед на смъртните случаи в стопанството. На нея присъства заместник-министърът на земеделието Янко Иванов." - в. "24 часа".

"Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол, съобщава ведомството. По време на срещата са обсъдени мерки, свързани със смъртта на 11 животни в стопанството на Христо Христов в Болярово, където е установена чума по дребните преживни животни. Експертите са били обиждани и заплашвани от неизвестни организатори, а представителите на областната управа са били възпрепятствани да влязат в сградата. Ветеринарните власти бяха подложени на агресивни и заплашителни действия от страна на съмишленици на стопаните Христо Христов, сина му Тодор и снаха му Ана в Болярово, които вече втори месец не допускат специалистите във фермата, блокирайки работата по обезвреждането на огнището на заразата и успешното блокиране на разпространението на инфекцията, съобщава агенцията. След днешния вандалски акт Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е получила съдействие от полицията и е успяла да влезе в обекта, като експертите са успели да вземат проби, за да се установи причината за смъртта на животните. Въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразно заболяване във фермата в Болярово стопаните твърдят пред медиите, че животните са здрави. От 18 юли (датата, на която е направен опит за връчване на протокола) до днес обаче са починали 11 животни. Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че едно от тези животни не е от стадото в Болярово, а от стопанство в Твърдица. Това доказва нерегламентирано движение на овце в ситуация на повишена опасност от инфекция. Самата Ана от Болярово отрича смъртта на животните й да се дължи на чума. Твърди, че ставало дума за преяждане. Заболяването във фермата е открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където за пръв път в България и в Европейския съюз бе констатирана чума по дребните преживни животни. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати - потвърдени в Националната референтна лаборатория. Огнището влезе в системата на ЕС за опасни заболявания по животните и в системата на Международната организация за болести по животните. Със заповед на изпълнителния директор на агенцията Дамян Илиев фермата в Болярово е обявена за огнище на чума по дребните преживни животни. "Поради възпрепятстването на ветеринарните власти обаче огнището все още не може да бъде приключено, което може да доведе до удължаване на рестрикциите за България в засегнатите региони", заявява агенцията. "Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция", посочи изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева. В него той моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за законовото прилагане на мерки за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти." - в. "Дневник".

"Агенцията по безопасност по храните е изпратила писмо до главния прокурор Сотир Цацаров заради отказа на една от фермите в град Болярово да осигури достъп на ветеринарите до дребните животни, отглеждани там. През юли властите взеха проби от животните в града и установиха, че има чума, но втори месец собствениците на местна ферма и техните съмишленици не ги допускат до стопанството. Така те пречат на ветеринарите да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията, съобщиха вчера от Агенцията по храните. Според стопаните пък заразяване няма, а животните измрели от преяждане. "Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция", пише шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев в писмото си до главния прокурор Сотир Цацаров и до правосъдния министър Цецка Цачева. Той настоява прокуратурата да помогне, за да могат ветеринарите да влязат в стопанството. И настоява да се потърси "административна и финансова отговорност" от фермерите и съмишлениците им. След ликвидирането на огнището в село Шарково единственият източник на заразата остава фермата в Болярово. Стопаните й Христо Христов, синът му Тодор и снаха му Ана обаче твърдят пред медиите, че животните са здрави, въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразното заболяване, съобщават още от Агенцията по храните. Междувременно на 14 септември Ана Петрова подава два сигнала - в Областната дирекция по безопасност на храните - Ямбол, и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце са 8. Стопанката отрича смъртта им да се дължи на чума и твърди, че те са преяли. "Предвид вече констатираното заразно заболяване за мен няма съмнение, че смъртността се дължи на неговата проява", коментира Илиев. Той обясни, че в тези случаи ранната намеса на ветеринарите е от особено значение. "Всяко забавяне може да нанесе непоправими щети на съответния бранш, селското стопанство и дори на икономиката на страната. Действия, подобни на видените в Болярово, са заплаха за националната сигурност", пише още той в писмото си до прокуратурата." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини