Обвинените за отравянето на Скрипал: Бяхме в Солсбъри като туристи (видео)

Двамата руснаци, обвинени в отравянето на бившия руски шпионин, дадоха интервю за телевизия RT. 

В разговор с главния редактор на телевизията Маргарита Симонян те потвърдиха, че са двамата мъже, чиито снимки разпространиха британските власти, но заявиха, че са пътували до Солсбъри като туристи. 

Интервюто с двамата, обявени от Лондон за действащи офицери от руското военно разузнаване, се появи, след като вчера руският президент Владимир Путин обяви, че Александър Петров и Руслан Боширов са открити, но са цивилни и "няма нищо престъпно" в тях.

"Надявам се, че те ще излязат и ще разкажат всичко. Това би било най-добре за всички. Няма нищо специално там, нищо криминално, уверявам ви", каза той, цитиран от руската служба на Би Би Си. 

Само ден по-късно се появи и интервюто с Петров и Боширов, които звъннали на Симонян, за да разкажат историята си и обявили, че няма да разговарят с други журналисти. 

"Вие кои сте в действителност", пита Симонян, а Петров отговаря: "Ние сме тези, които показаха". 

Те потвърдиха, че Петров и Боширов са действително техните фамилии. 

На въпрос какво са правили в Солсбъри те обясниха, че са пътували в града като туристи. "Приятели отдавна ни съветваха да посетим този прекрасен град", обясни Петров. 

"Това е туристически град, там има известна катедрала", допълни Боширов. 

Те обясниха, че още отначало решили да отидат в Лондон, а оттам да отидат и в Солсбъри, където да прекарат един ден. "Това не беше бизнес пътуване. Планирахме нещата така, че да пътуваме до Лондон и да отидем и до Солсбъри", обясни Петров. 

На 2-3 март в Англия имало много сняг и те не успели да пътуват много, посочи Боширов. 

"Пристигнахме в Солсбъри на 3-ти, опитахме да се разходим из града, но тъй като всичко беше засипано със сняг, ни писна след половин час. Отидохме, за да разгледаме Стоунхендж, Стария Сарум, катедралата "Дева Мария", но това не стана, защото целият град беше в киша. Ние се измокрихме, върнахме се на гарата и с първия влак се върнахме обратно. 40 минути бяхме на гарата", каза Петров.

"Пихме кафе, защото подгизнахме. Да сме прекарали максимум един час или час и нещо на 3-ти в този град", допълни Боширов. 

Те все пак се върнали на следващия ден, когато успели да се разходят из града.

Самата Симонян пък говори по-късно в ефира на телевизия "Россия 24", като потвърди, двамата мъже са същите от снимките, разпространени от британските власти. 

"Чисто визуално приличаха на публикуваните фотографии, тоест аз не се съмнявам, че те са същите хора, защото и паспортите им съвпадат, и снимките, и видеото, материалите, които предостави британската страна", каза тя.

По думите ѝ двамата не са публични личности и се опасяват, че пресата може да се намеси в личния им живот. 

"Те бяха много изплашени, развълнувани, даже бършеха пот от челата си, макар че аз специално намалих температурата в кабинета", посочи Симонян. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини