Ще ни задължат ли да плащаме още 12 лева за здравна застраховка?

Коментират Иван Маджаров от БЛС и Иво Петров, национален консултант по кардиология

Около 12 лева за допълнителна задължителна здравна застраховка. Това е едно от предложенията за промени в здравноосигурителната системата. Темата обаче отвори много въпроси.

„Беше крайно време системата да се промени. Един от най-позитивните моменти, който стана ясен на срещата вчера, е, че министерството открито призна това, което всички знаем – средствата за здравеопазване са недостатъчни”, коментира проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология. „С около 10 пъти по-малко пари на глава от населението спрямо средното европейско ниво, постигаме един не лош резултат. Системата има нужда от още малко подкрепа. Трябва да се затворят течовете и трябва да има допълнително пари в здравеопазването, но не хаотично и безпринципно, както е в момента”, коментира още проф. Петров.

„Има много недоволство от сега съществуващата система и от нерегламентираните плащания.  За мен обаче е притеснителна думата „застраховател”. Застраховател е различно от осигурител”, заяви Иван Маджаров, председател на БЛС.

По думите му обаче остават въпросите със скъпите онколекарства, например, както и с другото скъпоструващо лечение, както и кой определя цената им.

„При многото проблеми, които има в момента, е достатъчно 2 да решим, но не и да правим грешна стъпка”, коментира д-р Маджаров. „Адмирирам министерството – не тръгна да прави силово закон, а преговаря с всички участници в системата”.  

„Българинът като пациент доплаща най-много”, заяви още проф. Петров.

„Почти 90% от заплатените случаи от НЗОК са в рамките на 700 лева”, заяви д-р Маджаров.

<Професор Петров пък постави и въпроса защо България има най-много болници на глава от населението, а толкова много хора се нуждаят от лечение в чужбина.

„Тези болници са неефикасни. Нямаме нужда от много неефикасни болници. Имаме нужда от прибиране на броя на болниците и подобряване на ефективността”, заяви проф. Петров.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    хитлер
    7 0
    07:13, 16 сеп 2018
    Парите отиват за лечение на тъмосините ни " братя" които получават средно по 1500лв на месец помощи почти всички са се изкарали астматици и инвалиди.Точат държавата по всевъзможни начини .Но нали са избиратели на Боко и си ги храним.А на нас ни увеличават вземанията.
Последни новини