#очарователно: учени откриха най-старата рисунка в човешката история

На няколко километра източно от днешния Кейптаун в Южна Африка се намира една от най-старите арт галерии. Пещерата е известна със своите древни надписи, но едно произведение на изкуството, открито през 2011 изпъква сред останалите.

То съдържа няколко пресечени червени линии, наподобяващи широко разпространения символ “хаштаг”, известен още и като диез. Каквото и да се е опитвал да изрази авторът му преди 73 000 години, това е най-старият пример за човешка рисунка. С пастел.

Антрополози работят в пещерата Бломбос от началото на 90-те, като досега разкриха кости, раковини и малки камъчета с успоредни или зигзагообразни линии.

Седиментите в пещарата представляват 100 000 години от историята, което означава, че авторите на линиите са живели във време, в което съвременната човешка култура – включваща изкуства и сложни ритуали, е започвала да се появява.

Съществуват и по-стари обекти с човешки драскулки – от преди 300 000 години.

Но за разлика от многобройните гравирани елементи в пещерата Бломбос, липсват достатъчно детайли, които да ни разкрият намеренията на древните творци. Затова въпросът какво всъщност представляват – истинско произведение на изкуството или просто случайни драскулки, остава открит.

Линиите от пещерата Бломбос се смятат за най-стария пример за символични знаци, издраскани върху скалата с цел и определено значение. Не че за момента знаем какво е значението им.

Всички изглеждат направени по един и същ начин, чрез издълбаване на линии с определен материал върху по-твърд обект.

Скалата, състояща се от изветрял кимберлит, циментиран със силициево вещество била обработена, така че да се получи равна и гладка повърхност. Тя представлявала платното, върху което били изобразени пресечените линии, които днешните хора оприличават на #.

Решетката, обаче, не е гравирана. Изглежда като, че ли някой е нарисувал линиите с червена боя, което я превръща в най-стария пример за символ, изобразен върху преносим носител.

За да определят как точно са били направени линиите, международен екип от антрополози провел експеримент.

Анализите установили, че предполагаемата рисунка е била част от по-голяма и сложна шарка, която вероятно се е простирала отвъд откритото парче скала.

Сравнявайки собственото си творение с оригинала, екипът открил, че следите вероятно не са боядисани, а са направени от пастели от охра – смес от железен оксид и различно количество глина и пясък, чието острие било с ширина от 1 до 3 мм.

Съществуваха доказателства , че неандерталците може да са използвали охра за рисунки в пещерите преди близо 64 000 години, но досега най-ранните примери за това датираха от преди 40 000 години.

Този най-стар пример обаче не означава, че се касае за първия опит на човечеството в рисуването.

Имаме основания да смятаме, че охрата в пещерата Бломбос е била обработвана с ритуални или артистични цели поне 30 000 години преди изрисуването на камъка.

Що се отнася до значението на символа, можем само да гадаем.

Дали хаштагът навремето е обозначавал собственост, имал е някакво ритуално значение или просто е носел естетическа наслада, няма как да знаем.

Източник: sciencealert.com
 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.02.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини