Започва Световното по художествена гимнастика

Златните ни момичета започват участието си на Световно първенство по художествена гимнастика. В надпреварата на най-добрите ансамбли и индивидуални състезатели участват близо 890 души от 54 държави.

Българките Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн ще играят в 5 часа следобед. Те ще покажат съчетанията си с обръч.

След 31-годишно прекъсване България отново приема световно първенство по художествена гимнастика. Между 10 и 16 септември публиката в "Арена Армеец" в София ще гледа елита в спорта, който ще си оспорва медалите 36-ия шампионат на света.

Надпреварата е част от месеца на световните първенства. В рамките на няколко седмици България приема шампионатите по волейбол, гребане и художествена гимнастика.

За последно България е домакин през 1987 г., когато на шампионата във Варна гимнастичките печелят 12 отличия (девет златни, два сребърни и един бронзов медал). Тогава Бианка Панова става и абсолютен световен шампион. Преди това първото домакинство на страната е през 1969 г., пак във Варна, когато отново българският тим е начело в класацията по медали.

"Ще станем свидетели на едно много силно световно първенство. При всичките ни конкуренти има един по-особен заряд, че идват в България. Всички знаят, че този спорт тук е на особена почит. За всеки наш конкурент ще е въпрос на чест да победи България пред собствената й публика", каза президентът на българската федерация Илиана Раева.

Световното по художествена гимнастика ще продължи до 16-и септември. 

Радина Филипова е живият талисман на това световно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини