Алкохолен бос с обвинение за пране на пари. Преглед на печата

Злоупотребите с акцизни стоки във "Винпром Карнобат" и други фирми са сред водещите теми на новинарските издания в петък.

"Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем души за участие в група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари, съобщиха от там. Обвинителите, които в сряда щедро даваха информация за акцията във "Винпром Карнобат" и други фирми, днес скриха имената на обвинените зад инициали - М.С., С.С., И.Д., Ц.К., М.К., Б.Х., А.Т. и Д.Д. Източници от обвинението обясняват неофициално, че М.С. е алкохолният бизнесмен Миню Стайков, а С.С. е синът му Стайко. Сред обвинените е и синът на кмета на Карнобат. Стайко Стайков е обявен за издирване и обвиненията му са задочни, твърди Нова тв. В петък най-вероятно ще бъде пуснат за издирване от Интерпол, ако не се предаде, или не бъде арестуван. "На едно от лицата са повдигнати обвинения за вторични престъпления - избягване плащането на ДДС и възстановяване на неследващ се данъчен кредит в размер на общо 1 016 139 лв., на други трима - за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери", пише в съобщението на прокуратурата, без да се уточнява, дори с инициали, кои са тези лица. От там допълват, че обвиненията ще им бъдат предявени до края на деня. На всички тях е наложено задържане до 72 часа, а от съда ще бъде искано постоянното им задържане под стража. Повече информация от прокуратурата обещават в петък, за когато е насрочен брифинг на и.д. шефката на спецпрокуратурата Даниела Начева, наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, главния секретар на МВР Младен Маринов и заместник-председателя на ДАНС Николай Ненков. Десет души, сред които и алкохолният бизнесмен Миню Стайков, бяха задържани в четвъртък за 24 часа, при акцията в офисите на "Винпром Карнобат", "Сис индустрийс" и "Топаз мел". Заместник-главните прокурори Борислав Сарафов и Иван Гешев обясниха, че се проверява дали през разбита този юли фабрика за незаконни цигари не са били изпрани през фирмите за производство на алкохол на Миню Стайков над 70 милиона лева..." - в. "Сега".

"Държавата е губила по 500 млн. лева от незаконните фабрики за цигари, обяви Емил Димитров Разкритите досега незаконни фабрики за цигари са произвеждали по общо 600 хил. кутии на ден, като така годишно държавата е губила по 500 млн. лева. Това се разбра думите на депутата и председател на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров пред "Нова телевизия". По думите му разкритата през юли фабрика в Карнобат, която вчера специализираната прокуратура обвърза с бизнеса на Миню Стайков, е огромен успех за властите. "Създадена е изключително стройна организация и затова искаме да установим автора", каза Димитров. По повод акцията на прокуратурата, която влезе в офисите на "СИС индустрийс - един от най-големите производители на алкохол в страната, депутатът посочи, че от около година в "митницата се говори, че се продава алкохол на цена, по-ниска от себестойността му". "Когато някой падне и под тази цена, се разбира, че я компенсира по друг начин", каза Димитров. Депутатът представи изчисления, според които годишно в държавния бюджет не са влизали 500 млн. лева заради произведените цигари в нелегалните фабрики в Тутракан, Дупница, Калугерово, Горна Оряховица и Сепарева баня. По думите му данните на специализираните органи показват, че във всяка фабрика на ден са правени по 100 хил. кутии, или 600 хил. кутии от всичките разкрити. "Ако са работили 200 дни в годината, загубата за държавата е 500 мнл. лева", посочи той." - в. "Дневник".

"От 27 юли компанията на Миню Стайков "СИС Индустрийс" е на сина на секретарката на Тодор Живков Обвиниха алкохолния бос за пране на пари, данъчни престъпления и източване на 1 млн. лв. ДДС, сина му Стайко го издирват 100 души цивилни и полицаи в пълна секретност атакували Карнобат. Бизнесменът Миню Стайков беше обвинен в четвъртък от спецпрокуратурата в участие в престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Синът му Стайко е в чужбина и затова засега няма обвинение. Вероятно ще бъде обявен за издирване, въпреки че първоначалната неофициална информация бе, че е сред арестуваните в сряда. Разследващи казаха, че знаят в коя държава е Стайков-младши. Синът на Миню Стайков - Стайко, напуска ареста през 2013 г., когато бе задържан за източване на ДДС. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Обвинение получи и синът на кмета на Карнобат Георги Димитров - Иван Димитров. 37-годишният мъж е собственик на сградата, в която се е намирала разбитата през юли фабрика за нелегални цигари. Останалите петима са техни приближени - счетоводители и хора, пряко ангажирани в производството и пласмента на незаконните цигари. Трима от задържаните имат и обвинение за държане на акцизни стоки без бандерол..." - в. "24 часа".

Електронните издания на всекидневниците отделят място и на честването на Съединението.

"Председателят на парламента Цвета Караянчева присъства на тържествената света литургия в църквата "Св. Богородица" в Пловдив по случай 133-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Празника на Пловдив. Да бъдем здрави, да бъдем отговорни ние, политиците, за да служим по-добре на българските граждани, каза след службата Караянчева. Тя призова всеки поне един път на ден да си каже "Съединението прави силата", като според нея така ще бъдем по-силни, ще бъдем заедно и истински. Защото по думите й в тези времена имаме все повече нужда да бъдем обединени, а сме доказали, че ако сме обединени и заедно зад обща кауза, винаги побеждаваме. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов допълни, че Съединението дава тази сила, която може да ни даде само по-добрия път. Според него Съединението не трябва да го възприемаме като съединение на всички тези, които спорят днес в обществено-политическия живот, трябва да бъде послание към семейството. Защото, по думите на Цветанов, ако се обединим в семейството, можем да бъдем по-миролюбиви, по-отзивчиви и всеотдайни в обществените си дела. Обединени можем да постигнем всичко. Това послание отправи към пловдивчани и гостите на града кметът на Пловдив Иван Тотев. Той подчерта, че 6 септември може би е най-важната дата за България, достоен да бъде дори национален празник на страната. Ден, в който българският народ взема съдбата си в свои ръце, когато се случват събития, които са немислими по отношение на геополитическата обстановка по това време, в който българският народ казва, че "ние искаме да бъдем заедно и единни, и ден, защитен по най-добрия начин от Българската армия", допълни Иван Тотев. И всичко това започва от Пловдив, в сърцето на един град, събрал през последните 7 години, тогава, българската интелигенция, каза още кметът. На молебена присъстваха народни представители от Пловдив и областта, областният управител Здравко Димитров, председателят на общинския съвет Савина Петкова, заместник-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев, кметове на райони и много граждани. След литургията, отслужена от митрополит Николай с духовници от пловдивската епархия, официалните лица поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов на площад "Римски стадион"." - в. "Стандарт".

"Десетки родолюбиви граждани се събраха пред мавзолея на княз Александър I Батенберг, за да отбележат 133-тата годишнина от Съединението. Гражданите носеха българския трибагреник, а в двора на мавзолея звучаха патриотични песни. Тържествената церемония по повод 133-тата годишнина от паметното събитие бе организирана от Столичната община. В програмата участваха Националната гвардейска част, вокален ансамбъл "България" и други. Събитието уважиха народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев, депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев и други. Съединението е чисто българско завоевание, самостоятелен успех на един достоен и смел народ. Това каза заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов по време на тържествената церемония. "Братя българи, в хилядолетната история на нашия народ присъстват възходи и падения, страдания и победи, но едва ли са много миговете, които могат да бъдат сравнени със Съединението. То е уникално събитие не само в българската история. Както в 20, така и в 19 век Европа бе раздирана от войни и разорения. Великите сили на онази епоха се бореха за надмощие и е било писано, а не неписано правило, че всяка по-значима промяна на картата става само с тяхната благословия и подкрепа. В тази сложна обстановка на противопоставяния и надхитряния се осъществи едно българско чудо - Съединението", заяви Чобанов. Той подчерта, че Съединението се е осъществило без намесата на чужди армии. Чобанов поясни, че Съединението се е наложило заради Берлинския конгрес. "Впечатлението сред българските земи е потресаващо. Никой народ не е преминавал тъй бързо от упованието на една сбъдната мечта в ужаса на една катастрофа. Националното обединение се превръща в съдба и задача на целия народ", каза той. По думите му Единна България става всеобщ идеал и върховна цел за всички българи..." - в. "Стандарт".

"Лидерите на ГЕРБ и БСП честитят на българите от профилите си във "Фейсбук" Съединението. Единството е това, което ни държи в моментите на изпитания и трудности. И днес единни трябва да работим за просперираща държава, без да чакаме друг, пише лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. "Честваме 133-ата годишнина от Съединението на България с Източна Румелия. Победа, която сами сме извоювали. Вярвам, че и днес носим този несломим дух. Единството е това, което ни държи в моментите на изпитания и трудности. И днес единни трябва да работим за просперираща държава, без да чакаме друг. Ако се поучим от миналото си и вложим усилията си в настоящето, България ще бъде по-добро място за достоен живот на всички българи. Честит празник!" Лидерът на БСП Корнелия Нинова също използва социалната мрежа, за да отправи своя поздрав. Според нея е ударил часът на днешното съединение. "Честит празник, българи! Съединението на Княжество България с Източна Румелия е велико дело на големи родолюбци. Даваме им своята почит и признание. Гордеем се, че сме техни наследници, но сме и техни длъжници. Днес, без поставена граница помежду ни, сме разделени от противоборства. За това вина имаме и ние - политиците. Но е ударил часът за днешното Съединение. Знам, че всеки има своите мечти, тревоги, успехи или болки. Всеки избира и своите политически възгледи. Нормално е да сме различни. Но над нашите различия стоят общочовешки и общобългарски ценности. В тяхно име и със силата на националната енергия, можем да потърсим днешното обединение за утрешна България."..." - в. "Дневник".

"Онзи вдъхновен, възрожденски народ има една цел: Съединението. И я постига с дързост и всеотдайност. Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово по случай 133-ата годишнина от Съединението... "През септември 1885-та, на седмата година от свободата, българите решават да вземат съдбата си в свои ръце. Не ги спира нищо - нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили", обяви той. "Събираме се от година на година на славните дати да поменем героите, да почетем делата им. Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще", заяви държавният глава. "Редно е да се запитаме - какво остава днес от духа на Съединението? Защо потомците на българите от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България тази държава, а мнозина я напускат", коментира Румен Радев. "Българският 20 век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Уви, дори демокрацията не успя да го излекува. Защото Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване", посочи той. "За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата и дори от живота им", заяви Румен Радев. "Този зрял дух възроди България. А днес този дух остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас", каза още президентът." - в. "Труд".

"Цветанов: За да вървим напред, трябва да сме сплотени в общите ни амбиции За мен е чест да се включа в тържествата по случай навършването на 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в Пловдив. Това написа във фейсбук зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "На днешния ден за 26-и път отбелязваме и празника на гр. Пловдив. На този празничен ден с мен са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, народните представители от ГЕРБ-Пловдив Спас Гърневски и инж. Атанас Ташков, председателят на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, както и още много граждани и официални лица. Честванията започнаха с тържествен молебен в Катедрален храм "Света Богородица", който бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай, и ще продължат с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов на площад "Римски стадион". Споделих, че Съединението е най-голяма сила и за да вървим напред трябва да сме сплотени в общите ни амбиции. По случай празника на Пловдив пожелах на жителите на града здраве, просперитет и все така тяхното населено място да бъде атрактивна дестинация за всички българи", написа още Цветанов." - в. "24 часа".

Изданията съобщават също, че полицаят, който е скрил скандала с бащата на Румен Радев, е уволнен.

"Полицаят Митко Станков от Харманли, който не е санкционирал бащата на президента Румен Радев при пътен инцидент, беше уволнен. При произшествието на 17 август автомобилът, управляван от Георги Радев, е ударил електрическа триколка на Стефан Тодоров. Информация за катастрофата се появи дни по-късно, след като в интернет бе публикуван видеоклип от инцидента. Проверка на МВР установи, че полицаят Митко Станков е съставил протокол и акт на пострадалия, който в случая не е бил виновен. Бащата на президента - Георги Радев, не е бил санкциониран след намесата на местния лидер на БСП Михаил Лисков." - в. "Стандарт".

"Полицаят, който е изготвил протокола от катастрофата в Харманли с участието с Георги Радев - баща на президента, е дисциплинарно уволнен, предава Би Ти Ви. Това са съобщили за телевизията от полицията в Хасково. Вътрешна проверка на Областната дирекция на МВР е показала, че младши автоконтрольор Митко Станков не е изпълнил служебните си задължения. Случаят се проверяваше от две дирекции на вътрешното министерство, но министър Валентин Радев подаде оставка в деня, в който резултатите трябваше да бъдат оповестени. В интервю пред bTV министърът на МВР в оставка заяви, че полицаят е действал неграмотно и некомпетентно. Информация за катастрофата, в която участват бащата на президента и мъж в електрическа триколка излезе 9 дни по-късно, след като в интернет беше публикуван видеоклип от инцидента, припомня Би Ти Ви. По случая имаше и прокурорска проверка, резултатът от нея обаче до момента е неизвестен." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини