Най-мощният тайфун от 25 години вилнее в Япония (видео)

Тайфунът Джеби достигна около обяд​ най-малкия основен остров Шикоку.  Най-силният от 25 години тайфун в Япония   връхлетя западната част на най-големия главен остров Хоншу, близо до град Кобе, няколко часа по-късно.

Местни медии съобщават, че поне седем души са загинали и над 300 са били ранени при силните ветрове в западната част на страната. Съобщава се за ранени в гарата в Киото, когато част от стъклен таван се е срутила, по данни на полицията. Редица превозни средства са били обърнати по магистрала, а камион едва е избегнал да бъде пометен от моста, свързващ остров Шикоку и главния японски остров Хоншу.

Силните ветрове са откъснали от котвата и понесли 2,591-тонен танкер, който се е разбил в моста за летище Канзай, което е на изкуствен остров. Летището е наводнено. Мостът е повреден, но танкерът е бил празен и няма пострадали хора при инцидента, по данни на бреговата охрана

Видео показва частично срутване на сграда в Осака. На други кадри се вижда как вятърът вдига части от покрив и ги удря в електрически стълб.

Десетки хиляди са без ток. Повече от един милион души бяха предупредени да се евакуират. Отменени са повече от 700 полета. Като превантивна мярка срещу стихията са спрени някои влакове.

Очаква се днес Джеби да премине над централната западна част на архипелага, като наруши сериозно транспорта и работата на компаниите. Метеорологичната агенция заяви в телевизионно предупреждение, че стихията може да предизвика свлачища и наводнения в южната и югозападната част на архипелага, както и високи приливи, светкавици и торнадо.

Тайфунът Джеби е 21-ият за сезона в Азия тази година. Скоростта на вятъра достига 162 км/ч, с пориви до 216 км/ч, съобщи националната метеорологична агенция на Япония.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини