Променят изпитите за шофьорски книжки

Готвят нови правила за взимането на шофьорски книжки. Промени се очаква да има и при теоретичния изпит, и при кормуването. Практическият изпит при шофьорите да включва, освен градско, и извънградско шофиране, и полигон, разкрива бТВ.

За Стефан, който сега се учи на шофьорски умения, и паркирането, и преминаването през тесни пространства са трудни, а часовете на полигона не са много, тъй като сега той не е част от изпита:

"Ами трудно е да координираш колата, като не си й свикнал на габаритите", каза мъжът.

Според инструкторите полигонът ще бъде полезен за младите шофьори, защото ще им помогне да придобият повече умения:

"Свикване с габаритите на автомобила, влизане в квадрат със заден ход, излизане през врата или точно определено място", каза инструкторът Боян Блажев.

Теоретичният изпит пък да бъде от две части. Освен въпросите в листовките, които и сега решават курсистите, да има и видеоклип. Той ще представя казус по реална ситуация на пътя.

"В определен бутон да оцени ситуацията в кой момент вижда опасността, какво трябва да направи, като види тази опасност, да намали, да спре, да отбие, така че ще има зададени въпроси, на които той ще трябва да избере какво да направи", обясни Бойко Рановски, директор на "Автомобилна администрация".

А за Стефан клиповете като част от изпита са добра идея:

"Дава ти представа за някаква ситуация, случваща се на пътя, и да имаш някакъв вид реакция, ако ти се случи на теб или я видиш", каза Стефан.

До края на септември готвените от транспортното министерство промени за шофьорските изпити трябва да влязат за обсъждане в Народното събрание.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини