7 начина да предадем важните уроци за парите на децата си

Да разбираш и управляваш добре парите си е едно от най-важните умения за успеха в съвременния свят и всеки отговорен родител се старае да го предаде на децата си, за да гарантира тяхното добро бъдеще. Кога обаче идва подходящият момент да ги въведем в темата? Независимо дали го смятаме за правилно, или не, децата започват да научават за парите от заобикалящия ги свят още в ранна възраст. Според проучване на университета "Кеймбридж" едва седемгодишни, вече сме формирали много от вижданията си за парите, които цял живот ще влияят на поведението ни. Затова, ако искаме да се уверим, че възпитаваме ефективни бъдещи "възрастни", добре е да започнем с тяхното финансово образование от рано.

1. Защо мама/тати ходи на работа?

Един от въпросите, които обезателно ще получите от малкото си съкровище, не бива да бъде отмятан набързо. Обяснението, че мама/тати готви, лекува болните, кара влака или шие дрехите е важно, за да разбере детето вашата професия. Още по-важно обаче е да се обясни защо и как така всички работят за пари. Нека от малки да разберат, че всичко, което виждат вкъщи и обичат да получават, от храната до играчките, струва пари. А те пък се получават, когато полагаш усилия, за да си полезен някак за другите, и са краен ресурс – ако не ги харчиш разумно, свършват.

2. Поиграйте си на "магазин"

След като детето знае откъде идват парите, а и къде отиват, идва ред на взимането на решения. Можете да започнете с игра "наужким" вкъщи. Сложете цени на различните предмети – играчки, материали за рисуване и други, и го оставете само да прецени как да похарчи определена сума. Така ще въведете и важния принцип, че можеш да купиш всичко, но не и всичко едновременно. След като детето свикне с концепцията, можете да го вземате със себе си, когато пазарувате. Обяснете му защо предпочитате едни продукти пред други и че освен цената, има значение и качеството. Може и да се допитате до него за част от покупките – нека само избере кой продукт е по-добра идея.

3. Позволете им сами да отговарят за "джобните"

Ако децата ви са достатъчно големи, за да им давате "джобни" пари, оставете ги сами да преценят как да ги харчат. Нека допускат своите грешки – ще се научат, че всеки понася последиците от решенията си, и ще стават все по-внимателни. Разбира се, винаги можете да се намесите, ако имат нужда от помощ и я поискат.

4. Покажете им разликата между кредит и спестяване

Следващия път, когато детето ви настоява да получи скъпа играчка, възползвайте се от възможността да му разясните концепциите за спестяване и кредит. Обяснете, че макар джобните му за седмица да са недостатъчни, ако ги спестява за известно време, ще може да си я купи само. Помогнете му да планира покупката и да определи каква сума на седмица може да спестява. Можете да го мотивирате допълнително, като му дадете и възможности да заработи част от парите.

Ако отхвърли идеята и продължи да настоява, предложете му покупка на кредит – да купите играчката сега, а детето да остане без джобни за дълъг период. Тук е важно детето да разбере, че парите, от които ще трябва да се лиши, за да получи веднага желаното, са значително повече от нужните спестявания за покупка след време. В случай че приеме предложението, със сигурност няма да забрави урока. Най-вероятно новата придобивка ще му е омръзнала далеч преди да е понесло пълните последици от решението си.

5. Дайте им шанс да заработят пари

Позволете на децата да заработят собствени приходи, като помагат в домакинството. Разбира се, добре е те да имат своите обичайни отговорности у дома, за които се грижат по принцип, а не срещу заплащане. Можете да им предложите обаче да ви помогнат и с допълнителни задачи, които по принцип не вършат. Нека се включат в дейности като пролетното почистване, да измият терасата, а защо не и колата ви, срещу определена сума. Така освен че ще свързват изкарването на пари с полагането на усилия, те ще започнат и да ги ценят повече. След като детето свикне с идеята и започне да проявява инициатива и да търси възможности, можете да въведете и концепцията за предприемачеството. Ако има артистични заложби например, помогнете му да опита да продаде част от рисунките си по интернет.

6. Направете ученето забавно

Колкото по-забавен е процесът на усвояване, толкова по-лесно ще ангажира вниманието на децата. Отделете време, за да поиграете заедно на някои от многобройните настолни игри, включващи основни принципи за парите. Да разгледаме класическото "Монополи", където купуваш хотели и искаш наем от всеки, който ги посети. Играта може да забавлява както възрастните, така и децата, а те ще имат възможност да наблюдават в действие процесите по взимане на финансови решения. Видим е принципът, че парите трябва да се управлват – всеки се стреми не да ги запази, а да инвестира в колкото може по-добри и повече на брой активи, за да ги увеличи в бъдеще. Обикалянето на пионките по дъската също е поучително – често в разрез със поведението си в живота, децата се радват, когато стъпят на поле с нисък наем, вместо да искат да получат най-скъпия вариант.

Можете да опитате и по-иновативни игри за парите като "Потоци Пари" на Р. Кийосаки. Освен че е създадена специално с цел да повишава финансовата грамотност на играчите, тя е интригуваща и за по-малките. Не подценявайте способността им да участват пълноценно – ще ви изненадат, а може би и победят, оказвайки се по-добри инвеститори.

7. Бъдете добър пример

Каквото и да казвате на децата си за парите, неизменно най-силно влияние на техните разбирания по темата ще оказва вашият личен пример. Те ежедневно стават свидетели на постъпките ви и не е трудно да започнат да ги повтарят. Ако съумявате да демонстрирате уважение към парите и спестовност, много вероятно е да им ги предадете... същото важи обаче и ако проявявате безразсъдност. Бъдете честни към себе си, когато става въпрос за финансовите ви навици, и ако някои от тях ви вредят, постарайте се да ги преодолеете. Ползите ще бъдат огромни и за вас, и за децата ви.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини