Турция е в криза. А Ердоган строи нов дворец.

Турската лира се срива, чужди инвеститори напускат панически страната, а обикновените турци са принудени да затягат коланите. Въпреки това Ердоган си строи нов дворец. Неговата площ ще е 1071 кв. м., което не е случайно.

В провинция Битлис, Източен Анадол, ще бъде построена нова президентска резиденция. Това ще бъде четвъртият дворец на турския държавен глава Реджеп Ердоган - след дворците му в Анкара, Истанбул и бъдещата му лятна резиденция на Средиземно море, припомнят "Тагесшпигел" и "Райнише пост". Новината за изграждането на новата президентска резиденция бе съобщена от самия Ердоган. 

Защо точно на това място?

Новият му дворец в Ахлат, на брега на езерото Ван, ще бъде с размерите на ловна хижа - той ще бъде построен на площ от 1071 квадратни метра. И двете издания посочват в тази връзка, че цифрата не е никак случайна: избрана е така, че да напомня за едно историческо събитие - през 1071 година в битката при Манцикерт селджукските турци побеждават византийската армия и това им отваря пътя за покоряване на Анадола. Смята се, че това поставя началото на упадъка на Византия. 400 години по-късно и Константинопол (днешен Истанбул) е в ръцете на османските турци.

Мястото на новата Ердоганова резиденция също не е избрано случайно: тя ще бъде издигната в Ахлат - точно на мястото, където по време на битката предводителят на селджуките султан Алп Арслан е бил разпънал шатрата си.

Турската опозиция е възмутена. "Във времена, в които много турци нямат пари дори да си боядисат стените на жилището, Ердоган ще си строи нов палат", коментира заместник-председателят на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Вели Агбаба. И добавя, че очевидно президентът се подиграва с народа. Самият Ердоган обаче не приема упреците на противниците си - за него новият дворец е израз на величието на Турция, която, според 64-годишния президент, е истинска регионална сила.  

Палатите на Ердоган

Преди четири години Ердоган си построи огромен дворец в Анкара, който погълна сумата от половин милиард евро. По изчисления на турската опозиция, за толкова пари правителството е можело да построи около 700 нови училища. По-късно на територията на комплекса бяха изградени джамия и конферентна зала за 2500 души, а до края на тази година предстои откриването и на нова библиотека.

Когато не е в двореца си в Анкара, президентът използва представителни сгради. Така например в Истанбул той отсяда в т.нар. Huber Köskü - държавна вила на Босфора с парк от 34 хектара, в която по времето на Османската империя са живели представители на германския оръжеен концерн "Круп и Маузер". От 80-те години на миналия век вилата служи за резиденция на турския президент.

Дворецът Хубер е бил само основно ремонтиран. Лятната резиденция в Мармарис на Средиземно море пък ще бъде изградена наново - по поръчение на Ердоган. По информация на турските медии, на мястото на скромната резиденция на бившия президент Тургут Йозал ще бъде изграден истински палат с 300 стаи. За прокарването на 17-километров път до него са били пожертвани 50 хиляди дървета, твърдят от опозицията.

"За преустройство и строителство на нови сгради се харчат много средства, от които Анкара в момента има огромна нужда", пише "Райнише пост". Зетят на Ердоган и финансов министър Берат Албайрак предприе съкращения на обществените разходи с няколко милиарда евро. Но по нищо не личи, че Ердоган е готов да намали разходите на своята президентска администрация. Засега няма признаци, че склонността на турския президент да се обгражда с лъскави и скъпи резиденции може да настрои отрицателно неговите избиратели. Случва се дори точно обратното: когато Ердоган обяви плановете си за построяването на новия дворец в Ахлат, привържениците му посрещнаха новината с аплодисменти. А проправителственият вестник "Star" я определи като "радостна вест".   

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини