Пловдивските полицаи разкриха 4 нелегални фабрики за тютюн

42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева са иззети пре спец. акция на полицията от  4 нелегални фабрики за тютюн
Операция срещу незаконното производство и разпространяване на акцизни стоки е проведена  съвместно между „Икономическа полиция“ -Пловдив и Окръжна прокуратура-Пловдив.
На 24 август акцията се е провела  на териториите на областите Пловдив, Велико Търново, Силистра, Плевен, София, Кюстендил, Пазарджик и Варна,в нея са участвали  и служители от съответните областни дирекции.
Засечени  са четири незаконно работещи фабрики за производство на цигари – в Дупница,  Горна Оряховица и в Тутракан.
В процеса на работата по досъдебното производство в Окръжната прокуратура е изяснено, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. Предотвратено е производството на други кутии с цигари, като са иззети от пригодените помещения  материали  - тютюн, хартия, картон, целофан, фолио,  филтри, необходими за изработването им.
 
 По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са и 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, открита в тях,  над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол, както и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследването по досъдебното производство – пране на пари – престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс. По  него предстои анализ на материалите и,, по преценка на наблюдаващия прокурор, повдигане на обвинения за посоченото престъпление, съобщиха на брифинг в Окръжна прокуратура-Пловдив, в който участваха старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, и Георги Гешев, наблюдаващ прокурор.
 
Повдигнати са обвинения на общо 23 души, на четирима от тях са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а спрямо останалите 19  с постановление на наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа.
 
Работата по случая продължава.
 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини