Всеки любител на сладкото знае от първа ръка колко е трудно да спре да си купува шоколад или колко е тежко да минеш през пекарна, откъдето идва аромата на прясно изпечени кроасани, и да удържиш на изкушението. Как да се научим да живеем без захар, живеейки в хармония със себе си, без никакви желания за сладкиши?

Разбира се, отказването от захар напълно е равносилно на подписване на договор, пише psychologies. Без него няма начин. Глюкозата е основната енергия за клетките, тя е необходима, като въздух и вода. Без нея изпадаме в депресия, плачем без причина, чувстваме се вяли, животът не ни носи радост.

Но вместо да приемаме глюкоза от полезни продукти като зеленчуци, плодове, зърнени храни, ние нападаме сладкиши, газирани напитки. Избираме това, което ни дава незабавно удоволствие. В резултат на това ни очаква излишно тегло, загуба на енергия, проблеми с кожата. Картината не вдъхва оптимизъм.

Търсим причината

Желанието за сладко има много причини, психологически и физиологични.
Особено силно искаме сладко, когато изпитваме стрес - криза в отношенията, работата не върви добре. Влияние върху апетита за сладко оказва и физическо натоварване, като тук е на двата полюса - прекалено много или недостатъчно. Сладките компенсират скуката, недоволството, емоционалното прегаряне.

Използвайте вода

Силната жажда е като чувство на глад. Подобна е ситуацията и при захарните изделия. Искате бонбони - пийте чаша вода. Трябва да помогне. Но знайте мярката - излишъкът от течност може да доведе до обратния ефект, причинявайки глад за сладко.

Напомняне за миналото

Ако знаете, че ароматите предизвикват спомени от миналото, трябва да разберете тази точка. Понякога продуктите се асоциират с нещо приятно от детството, юношеството, някои много значими периоди в живота. И тогава е изключително трудно да се устои. Като алтернатива можете да намерите по-здравословна версия на любимото ви ястие.

Сезонно настроение

Забелязали ли сте, че през пролетта бързо възстановяваме диетата към по-лека версия? Листни салати, много зеленчуци и плодове. Общото емоционално възстановяване се изплаща. Ние напълно забравяме за сладкиши. Но с началото на есента всичко се връща на своето място: депресия, сънливост, неустоимо желание за нещо захарно.

Хормонални колебания

Необичайни хранителни навици се наблюдават при много жени по време на менструация, бременност или менопауза. За всичко това е виновно нестабилното ниво на мъжките и женските полови хормони - тестостерон и естроген.

Търсим решение

Откъде получава захарта? Това е много просто. Природната захар е в зеленчуците, плодовете и зърнените култури. Тя е много по-лека и по-полезна от рафинираната, дава необходимия енергиен резерв за дълго време, комбинира се с други хранителни вещества, витамини и минерали, полезни киселини и фибри.

Основната трудност за онези, които се осмеляват да изоставят сладкото, е да се научат да правят разлика между захар в здравословната храна. И тук е добре да се опитате да "почистите" палитрата си. На първо място рецепторите няма да възприемат естествената глюкоза, но постепенно, когато тялото се отърве от излишъка, ще почувствате различен вкус на храната. И е възможно те да изглеждат по-сладки от любимите ти бонбони.

Ето седем продукта, които ще облекчат желанието за вредни сладкарски продукти:

Смокини

Смокинята е вкусна и сурова, но изсушена - много по-сладка. Бързо и трайно дава приятно усещане за насищане. Но има една опасност - сухите смокини са доста калории: 100 г съдържат 214 калории. Ако сте изоставили сладкото заради фигурата, тогава трябва да бъдете умерени.

Ягоди

Този летен плод вече спокойно се намира и в средата на зимата. Той е еднакво добър както в прясна, така и в замразена форма. Той има много вещества, които помагат да изгаря мазнините, богат е на антиоксиданти: витамин С и елагична киселина, които предотвратяват стареенето на кожата.

Ябълки

Този плод е склад от витамини, включително антиоксиданти и много необходими фибри. Благодарение на огромното количество витамини от вида B, ябълките помагат да се намалят нивата на стрес и значително да се подобри паметта. Това е една от най-добрите и най-полезни закуски през целия ден, както и идеалната храна за диабетици.

Банан

Най-популярните плодове за закуски. В бананите има много витамини, минерали и фибри. Той е рекордьор по съдържанието на калий, който отговаря за работата на мускулите, поддържайки киселинен и воден баланс, както и кръвното налягане. Един банан бързо потушава апетита, насърчавайки нормалното храносмилане. Въпреки това, той също съдържа много калории, така че не злоупотребявайте да го ядете и през нощта.

Тиква

Тиквата е най-добрият съюзник в борбата срещу стареенето. Той има много фибри, но много малко калории, което го прави идеален продукт за тези, които искат да се разделят с наднорменото си тегло.

Нар

Много полезен за имунната система, сърцето и кръвоносните съдове. Веществата, съдържащи се в нара, допринасят за нормализирането на кръвното налягане, намаляват риска от инсулти и заболявания на сърдечно-съдовата система. Нарът е много полезен за ставите и перфектно предпазва кожата от негативните ефекти на ултравиолетовото лъчение.

Моркови

В морковите има много фибри, антиоксиданти и бета-каротин - вещество, което е полезно за здравето и красотата. Ако пиете чаша сок от моркови ежедневно, преди да отидете на морето, тенът ще бъде равен и ще остане по-дълго. За по-добро асимилиране на витамини и хранителни вещества не забравяйте да добавите капка сметана или растително масло към чашата със сок.