НАП пуска сайт с информация кои касови апарати трябва да се синхронизират и кои подменят

Електронна услуга на страницата на НАП ще дава информация за касовите апарати, които трябва да бъдат синхронизирани спрямо новата наредба. Проверката ще може да се прави в отделна секция, която Агенцията по приходите подготвя за качване на официалната си страница до две-три седмици. Спрямо производителя и марката на фискалното устройство, всеки собственик ще може да разбере дали трябва да актуализира само софтуера на касовия апарат, или той трябва да се замени изцяло с нов. Така няма да е необходимо да се ходи за проверката специално до сервиз за поддръжка и да се дават излишни пари за консултацията. „Макар и малка стъпка, услугата която ще пуснем, ще спести средства и време на фирмите.“, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той уточни, че собствениците на фирми, които към настоящия момент купуват фискални устройство, получават ваучери от производителите или доставчиците им, с които след три месеца ще могат да направят синхронизирането на софтуера според новите изисквания напълно безплатно.

До края на март 2019 г., според новите изисквания, свързани с промените за отчитане на касовите бележки, първи трябва да синхронизират или изцяло да променят фискалните си устройства, регистрираните по ДДС фирми.

Според данните на НАП фискалните устройства в страната са около 450 хиляди. Софтуерът на половината от тях трябва да се актуализира, а останалите да се сменят. С новите правила ще се забрани издаването на служебни бонове в заведенията.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини