БАБХ получили част от резултатите от пробите за чума в Странджанско

Във втората част от серията проби, взети заради опасения за чума по дребните преживни животни в Странджанско, които бяха изпратени за изследване във френската лаборатория „Сирад” нито една не се е оказала положителна, твърди в своя публикация в. "Труд", след спезиално запитване към БАБХ.

Френската лаборатория е сертифицирана от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК) за потвърждение за болестта.  „Сирад” потвърди чумата при първата серия проби. 

Преди вече почти два месеца БАБХ е изпратила 466 кръвни проби, от които 174 са изследвани по спешност. От тези проби 22 са положителни, 10 са съмнителни, а 142 – отрицателни. 

Пристигналите сега отрицателни резултати са част от останалите 292 проби, но колко и откъде точно БАБХ не съобщава. "Труд" пише даже, че агенцията не счела за нужно да оповести тези резултати, тъй като били отрицателни.

Близо 6000 кръвни проби са били взети от ветеринарните екипи от дребните преживни животни в Ямболска област заради огнищата на чума там. По време на специално заседание на всички парламентарно представени партии, главният изпълнителен директор на БАБХ д-р Дамян Илиев беше категоричен - достатъчно една проба да е положителна и потвърдена, за да се действа. В трикилометрова зона около установената зараза всички животни се унищожават, а от десеткиломертовата зона нищо не се изнася.

Междувременно преди около две седмици гръмна скандал с конкурса на БАБХ за избор на фирма за доставки на препарати и китове за диагностика на чумата по дребните преживни животни. Оказа се, че поръчката за над 330 хил. лева е спечелена от компютърната фирма "Глобулвижън 2018", създадена на 6 юли тази година.  На 1 август фирмата представя в БАБХ пълномощно да регистрира и продава продуктите от IDvetGenetics – Франция, подписано от Филип Поркюе – главен изпълнителен директор. На 7 август е поканена да сключи договор за доставката на 39 360 дози "диагностичен кит за откриване на антитела срещу вируса на чума по дребните преживни животни" за 251 116 лв. без ДДС, 1920 дози "диагностичен кит за откриване на антиген на вируса на чума по дребните преживни животни" за 25 248 лв. без ДДС, 2000 дози "набор от китове за диагностика на чума по дребните преживни животни чрез метода на полимеразно-верижна реакция (PCR) в реално време" за 59 820 лв. без ДДС.

Източник: trud.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини