Установиха лекарски грешки при смъртта на родилка в Плевен

Нарушение в диагностично-лечебния процес в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен установиха проверяващите от "Медицински одит".

Инспекцията е след смъртта на родилка с инициали М.М., починала на 26 юли 2018 г. Предстои да бъде образувано дело, информира Министерство на здравеопазването.

Цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в Плевен.

На 25 юли 2018 г. родилката М. М. е хоспитализирана в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ - Плевен за планово Цезарово сечение. Жената е минала предоперативна анестезиологична консултация, но няма някои прегледи.

Не е прегледана, а няма и предишни изследвания за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация. 

По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката раждането е планирано да стане с цялостна упойка.

На 26 юли в 9.00 часа е започнала оперативната интервенция. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. В периода на обдишване е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония.

При родилката настъпва остра хипоксия (недостиг на кислород до клетките), довела до пренатално страдание за плода.

Лекарите са се борили за живота на родилката до 14.00 ч., след което е решено реанимацията да спре заради необратима сърдечна и съдова слабост. Това е и часът на обявяване на смъртта.

След този случай от Изпълнителна агенция "Медицински одит" е отправила препоръка към УМБАЛ - Плевен в срок до 30 септември 2018 г. да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация (въвеждане на тръба в трахеята на пациента с цел изкуствено обдишване или осигуряването на проходими дихателни пътища - б.р.).

Информацията за образувана проверка по случая бе публикувана на 30 юли. Ръководството на болницата също назначи проверка.

Близките на починалата изразиха съмнението си за лекарска грешка.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков тогава обяви, че очаква предварителните доклади за починалата родилка в Плевен.

Информацията излиза три дни след смъртта на родилка в Сливен. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини