Риба, по-стара от динозаврите, може да изчезне заради нефтени сондажи

Изображение 1 от 2

    Ярко синя, по-стара от динозаврите и с тегло около 52 кг, латимерииите са били смятани за изчезнал вид през миналия век. Това е най-застрашената риба в Южна Африка и сред най-редките в света. И може този път наистина да изчезне от залива Содвана.

    Едва 30 екземпляра от тези критично застрашени риби се знае, че съществуват край източното крайбрежие на Южна Африка. Обяснимо е  безпокойството, че ново предприятие за търсене на нефт в района може да застраши бъдещето им.

    Видът Coelacanths е останал почти непроменен в продължение на 420 милиона години, завладява световното внимание, когато първият жив екземпляр беше уловен от пристанищния град Ийст Лондон през 1938 г. Това откритие бе последвано от още латимерии, уловени на няколко от Коморските острови в началото 1950 год.

    А през декември 2000 водолази откриват цяла малка колония латимерии в подводните каньони близо до залива Содвана в Южна Африка, в непосредствена близост до парка на влажните зони iSimangaliso, включен в списъка на световното наследство.

    Сега базираната в Рим енергийна група Ени (Eni) планира да пробие няколко дълбоководни петролни кладенци в един дълъг 400 км изследователски блок, известен като Block ER236.

    Др. Андрю Вентър, главен изпълнителен директор на Wildtrust, една от няколкото групи за опазване на природата, които лобират за значително разширяване на защитените океански зони в Южна Африка, казва за The Guardian: "Разливът на нефт в Мексиканския залив през 2010 г. унищожи рибните популации - нефтен разлив до иСимагалисото е много вероятно да унищожи тези калакланти."

    Местната колония латимерии е на около 40 километра от северната граница на изследваната от Eni зона и близо 200 километра северно от първите сондажни платформи, но Вентър казва, че разливът на петрол се разпространява надалеч и бързо.

    Неговите притеснения се споделят от експерта по древната риба проф. Майк Брутон, който казва, че колакантите са специализирани същества, чувствителни към нарушения на околната среда.

    "Всичко, което пречи на способността им да абсорбират кислород, като замърсяването с нефт, би застрашило тяхното оцеляване. Рискът от разливане на нефт или изтичане по време на проучване или бъдещо търговско производство в блок ER236 е източник на сериозна загриженост."

    Миналата година Eni възложи задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), но докладът за определяне на обхвата не споменава нищо за потенциална заплаха за латимериите. Докладът предполага, че няма вероятност латимерии да бъдат намерени до първите изследователски кладенци. В отговор на опасенията, че рибата може да бъде унищожена от изтичания или подводни изхвърляния, компанията за сондажи казва: "Eni винаги прилага най-високите оперативни и екологични стандарти, които често надвишават местните норми"

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини