В търсене на следващите Nightwish (част II): Vivaldi Metal Project и българчетата на Пламен

Вече десет години Пламен Димов - българин, попаднал във финландското градче Китее и преподал първите уроци по музика на децата, които по-късно ще станат Nightwish, събира талантливи музиканти от цял свят, за да открие следващите таланти, които ще покорят света.

В началото е Пловдив

Още 9 месеца преди началото на фестивала Пламен е дошъл в Пловдив, защото вярва, че този град, в който самият той е учил музика, е извор на таланти.

Обявил е прослушване в един рок клуб и той се пръска по шевовете. Всъщност никога не съм бил на толкова претъпкан концерт. Стотици дечурлига са се натъпкали в "Петното", а музикантите на сцената са техни съученици. Пламен седи облегнат на бара. В тъпканицата не мога да стигна до него.

Децата на сцената са едно от друго по-добри. Публиката - главно от техни връстници, но и от застарели разбирачи като мен, е в истински възторг.

Едно от децата обаче прави изключително впечатление. Казва се Тодор Борисов и е на 11 г. Когато успявам да се добера до Пламен, си казваме, че това дете е изключително.

9 месеца по-късно виждам отново Тодор, този път в Китее. Поканен съм на мечтаните от всеки млад музикант Nightwish days, в които Пламен Димов събира музиканти от цял свят, защото вижда в тях потенциал да станат толкова добри, колкото най-именитите му ученици.

Сядам в залата, в която мъничката и още неуверена Таря Турунен е взела първите си уроци по пеене и в която приличащият на Хари Потър по това време Туомас Холопайнен се е учил да свири на тромпет.

Тошко пее ''Eva" от албума на Найтуиш Dark Passion Play. Това е странен албум. Той е първият след раздялата с Таря. Може би най-добрият откъм композиции, очевидно Туомас е дал всичко от себе си, за да покаже, че той, а не Таря е Nightwish. Аз обаче така и не успях да свикна с втората певица Анет Олсон и някак си съм наредил тази песен сред второстепенните. Сега сякаш я чувам за пръв път.

Отивам при Тошко и му казвам, че пее "Ева" по-хубаво от Анет. Той се притеснява, а учителката му Руми ни се скарва и на двамата, че утре е концертът, да не го разсейвам с глупости.

Руми Иванова е другата причина Пламен толкова да залага на Пловдив, когато търси талантите си. Тя е музикалният педагог на спечелилите X Factor 4Magic и което повече ни интересува в случая - на полуфиналистката Мирослава Тодорова и на представителката ни в детската Евровизия Лидия Ганева. От стотиците деца, които Пламен Димов е изслушал на живо и по интернет, именно у тях е видял таланта, с който си заслужава да се занимава.

Българчетата са ми най-добри, казва ми Пламен на сутринта преди концерта. Интервюирай ги, като станат звезди, само ти ще имаш с тях интервю като малки.

Лидия е съвсем дете. Има уникално дълбок глас, който страшно впечатлява на фона на крехкото й телце.

Мирослава е любимката на Пламен. С пълното съзнание колко е готина и как всичко може да си позволи, успява да обърне на джаз която и да е песен.

Концертът, на който учениците трябва да покажат какво са научили, се казва Sleeping Sun concert и е в

Каменната църква

Финландците живеят изключително скромно. Повечето къщи са дървени, 80% от тях са боядисани в един и същ оттенък на тъмночервеното. Другите са светлосиви и жълти, а малцина ексцентрици са си боядисали къщите в един по-светъл оттенък на жълтото. Сред цялата тази еднаквост каменната църква на Китее се откроява драстично.

Имаме изключителния за всеки истински фен на музиката късмет да присъстваме на репетициите и саундчека. Така имаме шанса да видим как двама изключителни музиканти грижливо отглеждат още несъвършените изпълнения, за да блеснат в пълната си прелест няколко часа по-късно пред зрителите.

Единият се казва Сампа Хирвонен и е първият басист на Nightwish. Макар никога да не е бил официално част от групата, с него са първите концерти и първите турнета на Nightwish. След това е заменен от Сами Ванска, също ученик на Пламен, който живее точно до училището, в което се обучават участниците във фестивала.

Сампа е най-скромният човек на света. Когато се запознаваме, аз потрепервам от респект, а той се притеснява повече от мен и ми обяснява колко е респектиран, че говори с журналист от толкова далече. След като за една бройка му се е разминала голямата слава, е решил да живее като обикновено момче, а не като мрънкаща несбъдната звезда. Влюбен е в Йълдъз Мехмет - една изключително красива певица от Румъния, която е срещнал на Nightwish days преди няколко години. Оттогава Йълдъз всяка година идва на фестивала. Участва на концертите и обучава малките ротарианци на пеене. Сампа я убеждава да се пресели във Финландия, тя го убеждава да се пресели в Румъния. Докато се разберат, Сампа е докарал каравана в двора на училището и двамата живеят в нея.

Сампа е озвучителят на фестивала. Като го гледам как мъкне кабели, изпълнява прищевките на музикантите и заляга в краката им, за да чуе мониторите, се сещам за вица "Абе, не знам кой е бай Иван, но папата му е шофьор".

Другият изключителен музикант, на когото можем да се наслаждаваме по време на репетицията, се казва Джузепе Йампиери, но не харесва името си и държи да го наричат Maestro Mistheria. Той е създателят, душата и основната фигура в невероятния Vivaldi Metal Project и е най-приказният пианист, когото някога съм слушал.

Vivaldi Metal Project

Запомнете това има. Това е велика група и в нея има трима българи. Вероятно никога не сте чували за VMP. Разбираемо е, защото не са имали концерт, в Китее е първият им. И ако търсим следващите Nightwish, скромното ми мнение е, че много, много внимателно трябва да следим Vivaldi Metal Project.

Днес Mastro Mistheria ще акомпанира на няколко вокалисти по време на концерта, до него на китарата е Цена Стефанова. Чуйте ги как свирят, защото имам много да разказвам за тях, а едва ли с думи ще успея да опиша музиката им.  А младежът, който мъкне столовете на главата си е първият басист на Nightwish Сампа Хирвонен.

Макар и непознат у нас, Маестро Мистерия е изключително уважавана личност в музикалните среди. Когато обявява проекта си - новокомпозирани песни с метално звучене и вградени мотиви на Вивалди в тях, интересът е огромен. По един или друг начин Maestro Mistheria въвлича в проекта 130 музиканти, и сред тях са много от най-изявените имена в тежкия метъл и симфоник рока.

На конкурса за композитори и аранжори един прави особено впечатление. Казва се Живко Коев и е от Бургас. Без да се познават, само разменяйки си музика чрез интернет, Живко скоро става основна фигура в проекта, негови са повечето от аранжиментите и трите най-хубави композиции.

Когато изпраща на Маестро Мистерия една от тези композиции, решава, че звучи малко постно без глас и моли своя приятел Димитър Белчев от Варна да маркира вокала.

Маестро Мистерия чува композицията в компанията на свой приятел-музикант. Възхитен е от нея, но приятелят му му казва: "Остави песента, песни много. Чуй този глас!"

Така втори българин е въвлечен в проекта. Митко живее с музиката още от малък. Пял е в хорове, заедно с Живко е имал група. Казва се Allegorist, но едва ли сте я чували, защото в България няма сцена за български групи, а и никой не е пророк в собственото си село. Така преди няколко години Димитър Белчев, програмист по професия, изоставил музиката. Когато Живко го помолил да изпее вокалите, отдавна вече не се занимавал с музика.

Трябва да чуете аплодисментите, в които избухват иначе сдържаните финландци в голямата концертна зала в Китее, когато Димитър Белчев запява ариите на Vivaldi Metal Project. 

Няма такъв глас! Познавайки добре съвременната симфоник метъл сцена, си позволявам да твърдя, че това е най-добрият вокал в момента в този стил. Странно е, че трябваше да отида чак до Финландия, за да го чуя.

Несправедливо оставих Цена Стефанова за накрая, а всъщност тя е най-интересната в групата. Цена е от Русе и за разлика от Митко и Живко, все пак е сравнително известна в средите на най-запалените почитатели на този стил музика. Разбира се това не е достатъчно, за да те храни.

Преди няколко години Цена разбрала, че едва ли ще живее от рок в България и емигрирала на Канарските острови. Създала импресарска агенция и заради добрия си вкус скоро станала човекът, който разпределя коя група в кой от многото барове и хотели на Канарите да участва, често самата тя пее в най-различни формации.

Димитър Белчев я навил да кандидатства в обявения от Маестро Мистерия конкурс за певици на Vivaldi Metal Project. Но вече било късно - Маестро Мистерия бил избрал певиците. Все пак (според нея от куртоазия) й пратил една композиция, в която да изпее вокалите.

"В този момент нямах достъп до студио, след малко имах концерт, нямах никакво време. Събрах дюшеците от леглата, изправих ги по стените и прозорците, за да шумоизолирам стаята и изпях парчето."

Връща записа на Маестро Мистерия само 40 минути, след като той й е пратил песента. Джузепе не можел да повярва. С уточнението, че певиците вече са избрани, й пратил втора и трета песен. Цена още същия ден връщала записи, които на другите певици отнемали седмици. Разбира се, другите певици били любезно уволнени, а Цена станала най-близкият на Джузепе член на групата.

Група всъщност е силно казано. Макар вече да имали много песни зад гърба си, членовете на Vivaldi Metal Project още не се били виждали на живо. При едно от прибиранията на Цена в Русе миналия септември Джузепе, който живее в Загреб, й дошъл на гости и поканил и Живко Коев, когото Цена още не била виждала.

Набързо сглобили кратък концерт в един клуб в Русе и това е единственото явяване на сцена, макар и в редуциран състав, на VMP, преди да се съберат в Китее. На Nightwish days повечето от тях се виждат за пръв път. А аз имам честта да присъствам на раждането на нещо изключително.

Vivaldi Metal Project е проект, в който са въвлечени 130 музиканти. Но от всички тях Маестро Мистерия е избрал няколко, които са ядрото и, струва ми се, скоро ще се превърнат в една от най-влиятелните симфоник метъл банди.

Angel Black е другата вокалистка освен Цена. Живее в Лондон, но всъщност е гъркиня от Солун. Безумно красива жена с ангелски глас и коса до кръста.

Абигейл Сталшмид е дори още по-красива, след концерта децата се тълпят около нея и искат да я пипнат, за да се уверят, че е истинска. Аби е един от най-актуалните фотомодели в момента в САЩ. Виртуозна цигуларка с магично присъствие на сцената.

Йонас Тури е като взет от Апокалиптика. Ученик е на Пламен в Китее. Свири на контрабас и виолончело. Само в ръцете на финландци тези инструменти звучат така.

Куентин Корнет е белгиец. Поканен е в Китее от Пламен като един от музикантите, за които учителят е преценил, че имат потенциал да се превърнат в следващите Nightwish. Толкова добър китарист е, че Джузепе Йампиери естествено го харесва и след няколко дни Куентин гордо обявява, че вече е част от Vivaldi Metal Project.

Странно е да видиш група, която е легендарна още преди първия си концерт. Заслугата за това е на Пламен Димов. Още преди фестивала той е обявил, че Vivaldi Metal Project са гвоздеите в него. А в Китее неговата преценка не се поставя на съмнение. В голямата зала, в която преди 21 години Nightwish са направили първите си концерти, се стича целият град. Това, което виждат е изумително. Цигулката на Вивалди в ръцете на Абигейл, оперните тригласи, вплетени в метъла на Живко, мрачният контрабас на Йонас и непосилната лекота на пианото на Маестро Мистерия.

На първия ред са родителите на Туоамас Холопайнен, геният на Nightwish. Майка му се разплаква. Излиза на сцената и прегръща всеки от музикантите. Баща му, в инвалидна количка, благодари, че музиката на сина му е събрала толкова талантливи музиканти от цял свят тук, в Китее.

--------------

Послепис: В неделя, във Варна, е концертът на Nightwish. Да не кажете, че не съм казал.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини