Българите изяли 12 хиляди тона палмова мазнина за година

За 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, по думите на Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите.

В много страни използването на растителни мазнини е забранено. Наредбата, която забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите, вече е влязла в сила, напомня експертът.  По думите му в 30-40 фирми в България използват растителна мазнина, от над 260 млекопреработвателни предприятия в страната ни.

Проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества. Те се наслагват в човешкото тяло и трудно се преработват от организма. Българите трябва да осъзнаят вредата от тези мазнини, казва експертът и да не изпозлзват липсата на пари като оправдание, когато купуват нереално евтини имитиращи млечни продукти 

"В България имаме възможност да ядем качествени продукти, но болшинството от хората не го правят. Оправданието е липсата на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден", заяви Грънчаров.

Реалната цена на истинското сирене трябва да започва минимум от 5,50 лева, а ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева, казва експертът. Такова сирене не се размива във вода, остава си здрав продукт.

"Основният проблем в бранша са имитиращите продукти или палмовата мазнина. Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20 процента от млякото", посочи Иван Грънчаров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини