България е на 6-то място по смъртност след нападение, в Латвия и Литва-като на война

България е на 6-то място в EС по смъртност след нападения, а в Латвия и Литва статистиката е на много високи нива, сочи проучването на Евростат. В анализа са засегнати само случаите, в които смъртта се дължи на нападение и е резултат от убийство или наранявания, причинени от друго лице, поясняват анализаторите.

От 5,2 милиона смъртни случая в ЕС, 3 600 или 0,07 % се дължат на нападение. По-голямата част от жертвите са мъже-64 %.

Статистиката показва обаче, че смъртност, свързана с нападение намалява през годините. През 2002 година- първата година, за която има данни, тази ставка е 1,3 на 100 000 души население.

Най-много са смъртните случаи в абсолютно изражение в Германия и Италия, но при сравнението се взимат под внимание размера и структурата на населението в дадената държава. Така най-високата смъртност при нападения е в балтийските държави, най-ниска в Обединеното кралство.

С 5,1 смъртни случая на 100 000 жители Латвия регистрира най-високата ставка сред държавите-членки на ЕС. Следват други две държави от Балтийския регион- Литва с 4,1 смъртни случаи и Естония -3,6. Преди България по този показател са Румъния и Кипър.

В противоположния край на скалата са регистрирани в Обединеното кралство, Ирландия, Франция и Германия.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини