НАТО мобилизира сили в Косово

 
Мисията под егидата на НАТО в Косово и Метохия (KFOR) разположи нови сили в северната част на Косово, поради риск от дестабилизация на ситуацията.
 
Това съобщи в петък вестник "Вечерни новости", позовавайки се до собствените си източници.В четвъртък КФОР на страницата си във "Фейсбук" обяви началото на планирани военни учения. Вестникът обаче твърди, че военните маневри са само покритие за прехвърлянето на войници на север в провинцията. Очаква се в следващите 48 часа в северната част на Косово драстично да се влоши ситуацията.
 
Многобройни военни средства за известно време блокираха магистралата Прищина - Косовска Митровица. Войскови взводове бяха прехвърляни и с хеликоптери.По-рано от "Вечерни новини" съобщиха за предполагаемо подготвяне на военни действия "Златна сабя" от косоварите. Целта на операцията е да се създаде военен контрол над северната част на Косово, която е населена предимно от сърби.
 
По-рано в петък косовските медии съобщиха, че в полицията със специална заповед са прекъснати всички отпуски и служителите са били извикани да се явят на работа.
 
Сръбските анализатори смятат подобни действия на косоварите за още един опит за нагнетяването на напрежението и провал на трудните преговори между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията.
 
В същото време сръбските общини в Косово поискаха по-широко автономия. От Ню Йорк премиерът Рамуш Харадинай предупреди сърбите в северната част на страната, че ако обявят автономия, косовските власти ще отговорят.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини