В антична Сердика хапвали стриди и търгували със Северна Африка, Мала Азия и Египет

Сердикийска фила, останки от глинени съдове, множество монети, стъклени топчета за игра и стриди за похапване. Това са част от предметите, свидетелстващи за бита на жителите на антична Сердика. Разкопките при църквата "Св. Неделя" привличат вниманието на туристите. Точно пред хотел "Балкан" археолозите приключиха работа на площ от близо декар, като разкриха архитектурния комплекс на древния град.

Ръководителят на разкопките Веселка Кацарова представи интересните находки пред журналисти преди обектът да бъде проверен от столичния кмет Йорданка Фандъкова и ресорният заместник-кмет Тодор Чобанов.

"Разбрахме, че Сердика е била доста оживено място през 2-ри, 3-ти век. Тук имаме дъно на лампичка с печат на производителя, който произхожда от днешна Северна Африка, района на Либия, тоест търгували са чак до там. През морето не е представлявало проблем да си доставят такива неща", посочи Кацарова.

Освен със Северна Африка жителите на Сердика са търгували и с Мала Азия и Египет, за което също свидетелстват съдове с типичната за Римската империя от онова време украса "барботино". За богатия живот на жителите свидетелствата и стъклени топчета за игра.

"Друго интересно е, че тези хора тук през 2-ри 3-ти век са били наистина заможни и са си поръчвали стриди за ядене от Егейско море. Това нещо е било докарвано живо", посочи археологът.

Да им завидим ли на древните - оказва се, че и в римско време така популярните мидички с дупка за синджир около врата също са били популярни.

Най-голямата част от находките са монети, което никак не е необичайно за една градска среда, каза още ръководителят на обекта.

Потвърдиха се нашите наблюдения, че в средата на 3-и ти век очевидно нормативните актове на общината в Сердика не са се спазвали толкова надлежно, колкото в епохата преди това и в едно от помещенията някой си е направил работилница за бронз, което е пожароопасен занаят и на практика се е извършвал под носа на градския съвет.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че вече 4-та година Столичната община финансира проучванията на останките от тази епоха.

"След разкриването на близо 3 хиляди сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, днес вече виждаме и малко злато, което са намерили археолозите. За нас са много важни останките от сградите", заяви Фандъкова.

Стана ясно, че оттук нататък предстои разработването на архитектурния проект за експонирането и изграждането на площад, който да интегрира намерените останки.

"Моето виждане винаги е било всичко, което се открие при тези разкопки да остава на място, да се консервира и след това експонира, за да може да се види. Постепенно София се превръща в една изключително интересна културна дестинация. Вече виждаме много туристи, които даже днес наблюдават самите разкопки с голям интерес. Главният архитект вече е подготвил заданието за архитектурния конкурс. През месец септември той ще бъде обявен", обясни Фандъкова.

Надеждата е опитни архитекти да дадат най-добрите идеи по какъв начин това пешеходно пространство ще може да се съчетае с пространствата на бул. "Витоша", на Ларгото и в същото време да бъде достатъчно интересно и атрактивно.

Фандъкова разказа и за още една радостна новина, свързана с археологията. При ремонта и реконструкцията на тротоара на ул. "Московска" е открита късноантична гробница със стенописи, която археолозите тепърва ще проучват.

"Започваме работа по разкриването. Ще ограничим работата на строителите по тротоара в тази зона и ще възложим на главния архитект да направи след това проект за експонирането на тази гробница, така че да можем да съчетаем пешеходното пространство със скритото културно-историческо наследство", каза още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини