КРС иска да знае кой гледа порно

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) иска подробни данни за абонатите от операторите, предоставящи електронни съобщителни услуги, което граничи с гротеска. С публикувания на сайта на Комисията проект  за изменение на общите изисквания при осъществяне на електронни съобщителни услуги се задължават фирмите да поддържат и предоставят на комисията подробни данни за абонатите си – трите имена и адрес, както и вида на услугите, за които е сключен договорът.

Според операторите те трябва да предоставят подробна информация за услугите, например за абонат на кабелна телевизия – какви пакети се включват – основен пакет, Диема екстра, както и така наречения “пакет за възрастни”, иначе казано – порно.

Операторите са длъжни да създават тази база с данни за КРС към 31 декември всяка година, като тя ще се пази 5 години.

Според фирмите, доставящи електронни съобщителни услуги, те и досега са били длъжни да предоставят такива данни на КРС, но само за броя абонати, без имена, адреси и ползвани пакети услуги. Както и че досега КРС е имала правомощия да проверява тяхната достоверност, а фирмите са били длъжни да предоставят достъп до базата си с данни. Но исканите подробни данни за абонатите са озадачаващи, смятат от бранша. Възражения по проекта могат да правят само “заинтересовани лица”, тоест само операторите.

От проекта не е ясно дали този регистър в КРС ще бъде публичен.

В проекта за изменение на общите изисквания са залегнали и други промени, които според КРС ще облекчат и операторите, и клиентите им. В мотивите за исканите подробни данни за клиентите е записано, че това ще помогне за ограничаване на сивия сектор. Според операторите обаче това не е така, защото данни за броя на абонатите са били длъжни да предоставят и досега, както и тази информация да бъде проверявана.

Проекта на КРС можете да видите тук.

Haskovo.net


3 Коментара

Хороскоп за 21.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини