Основателката на ФЕМЕН Оксана Шачко открита мъртва в Париж

В Париж е открита мъртва Оксана Шачко, художничка и една от основателките на FEMEN, съобщи във вторник, 24 юли вторник феминистското обединение "ОНА" на сайта си.. Основната версия на полицията е самоубийство.

"Оксана е оставила бележка на английски, в която се обръща към парижката бохема, с която тя общува в последно време. "Вие сте фейк" (фалшиви - You are fake), а казва в съобщанието за смъртта ѝ на феминисткия сайт.

Тялото на Оксана е било намерено в квартирата ѝ на 23 юли, но кога е починала не се знае засега. Последно е била видяна жива на 20 юли).

Движението FEMEN е основано през 2008 година в Украйна от Оксана Шачко, Александра Шевченко и Ана Гуцол. Никога не е било регистрирано там, а от 2012 е официално регистрирано във Франция. Впоследствие се разраства с филиал в Германия. От лятото на 2013 год. ФЕМЕН прекратява дейността си в Украйна след обиски в щаба и зачестили нападения срещу активисти.

Женското движение FEMEN стана известно със своите зрелищни провокации, които бяха определяни като "радикален ексхибиционизъм". По време на акции участничките разголват гърдите си за привличане на внимание. 

Активистките се обявяват срещу социалната несправедливост и дискриминацията на жените, а редовно критикуват църквата и персонално някои политически лидери, например Берлускони.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини