Изпушихме! Българинът в болнични заради стрес за половин млрд. лв.

Заради стрес българинът е взел болнични, които са стрували на бюджета 440 млн. лева. Така нареченият burnout е излязъл на работодателите 70 млн. лв., пише "Монитор".
Бърнаутът е професионално заболяване, от което страдат хора, които са подложени на стрес и непрекъснато прекрачват лимитите си, докато не изгорят в работата си, уточнява изданието.
Според данни, предоставени от националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов, реално заради работата под стрес отиват половината от средствата, отделени от бизнеса за болнични на служителите.
Годишно те са в размер на 150 млн. лв.
Според данните работодателите са увеличили парите за болнични почти три пъти за 8 години.
През 2010 г. те са били около 53 млн. лв.
Тенденцията за увеличаване на разходите на компаниите за изплащане на обезщетения за временна неработоспособност е устойчива, категоричен е Атанасов.
Ситуацията в останалите държави на Стария континент не е по-различна, сочат данни на Евростат. Европа плаща средно 250 млн. лв. за обезщетения за временна неработоспособност. Оказва се, че 55 на сто от изгубените работни дни на европейците се дължат именно на стрес, който е следствие от психо-социалните рискове на работното място.
У нас 40% от българите смятат, че са подложени на силно напрежение на работното място, което оказва влияние върху психическото и физическото им състояние.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини