Юнкер се среща с Тръмп във Вашингтон

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон по-късно днес.

Визитата цели да облекчи напрежението заради търговските спорове от последните месеци, но ЕС е готов да отвърне, ако САЩ наложат мита на европейските автомобили, коментира наскоро еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, която ще пътува заедно с Юнкер.

Едва ден преди тези разговори обаче Тръмп побърза да защити в профила си в "Туитър" решенията си на наложи наказателни мита на вноса на стомата (25%) и алуминий (10%), които засегнаха и Европа.

"Митата са най-великото нещо! Или страна, която се е отнасяла нечестно със Съединените щати в търговията, договаря справедливо споразумение, или ѝ се налагат мита. Толкова просто е - и всички говорят за това", обяви Тръмп в социалната мрежа.

В понеделник говорител на комисията каза, че Юнкер и Малмстрьом не отиват, за да правят каквито и да било конкретни предложения. Само часове по-рано икономическият екип на Тръмп даде да се разбере, че очаква "значимо" предложение от гостите във Вашингтон.

Тръмп вече е заплашвал в типичния си стил, че ако Юнкер не предложи големи търговски отстъпки при посещението си във Вашингтон идната седмица, Европа трябва да очаква "огромно възмездие". Администрацията му системно критикува търговския излишък на ЕС със САЩ в размер на 150 млрд. долара, както и този на Китай, обвинен от Белия дом в нечестна търговия".

След като ЕС наложи мита на стоки на стойност 2.8 млрд. евро от САЩ (от бърбън до мотоциклети), Малмстрьом каза се подготвя списък с балансиращи мерки, който да бъде наложен в отговор на обещаваните от Тръмп мита върху продукти на европейската автоиндустрия.

Според "Блумбърг" за американски компании и индустриални асоциации става все по-трудно да се справят с ефекта от митата и се обръщат до американските институции, за да търсят облекчения с аргумента, че подобни мерки са на практика данък върху потребителя.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини