Качват телескопи на покрива на Младежкия за кървавата Луна и кървавия Марс

Изображение 1 от 2

    Астрономите от Хасково ще качат телескопи за наблюдение на 27 срещу 28 ми юли на покрива на Младежкия център. В петък срещу събота предстоят две прекрасни гледки за любителите-най-дългото за 21-ви век лунно затъмнение и най-яркият за последните 25 години Марс.

    Важните часове на затъмнението са на 27- юли-неговото начало, което ще започне с частично затъмнение в 21.24ч., следва началото на пълното затъмнение в 22.30ч. В следващия час и 43 минути е пълното лунно затъмнение.

    Луната ще е много малка, защото ще е в най-далечната си точка по това време, затова и ще бъде в затъмнение толкова дълго. Тоест уникалното е, че ще съвпаднат лунното затъмнение и отдалечаването. Интересното е, че в това време Луната ще мине почти през центъра на сянката на Земята, обясни явлението ръководителят на Астрономическата обсерватория в Хасково Йоана Кокотанекова.

    До 1.19 ч. следва краят на частичното затъмнение, което фаза не е толкова интересна за наблюдение, но пък от фотографска гледна точка ще си заслужава заснемането.

    Лунното затъмнение ще се вижда и с просто око, но през телескоп тръпката ще е много по-голяма. Затова всички са поканени на площадката за наблюдения.

    „При нас обаче ще изпуснем началото на затъмнението, защото нямаме хубав източен хоризонт, пречат сградите. Но тези, които ще са на морето ще имат късмета да наблюдават най-дългото лунно затъмнение в 21 век във всичките му фази от край до край. Ако и времето е хубаво гледката ще е прекрасна, защото Луната буквално след изгрева си влиза в затъмнението.“

    В този момент и Марс ще е точно в опозиция на Слънцето и ще бъде съвсем близо Луната.

    "През последните 15 дни, който го е виждал е зебелязал, че е много ярък. Той е в най-ярката си точка през последните десетилетия. Така че в края на тази седмица ще наблюдаваме кървава Луна по време на кървавия Марс", казва Йоана Кокотанекова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Ха-ха
      0 -9
      00:00, 25 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    Последни новини