„Сънувана“ родопска църква за пръв път от век отбеляза храмов празник с истинска камбана

Изображение 1 от 2

    С камбанен звън от истинска камбанария, за пръв път от 103 години след полагането на основите, днес църквата в смолянското село Гудевица отбеляза храмовия си празник.

    На Илинден църквата „Св. Пророк Илия“ събра миряните за празника и за тържествена литургия с водосвет. В чест на мечтаната от десетилетия църковна придобивка, местните хора организираха и курбан. Православния храм има интересна история, осветен е 63 години след като е бил построен. Строителството на камбанарията бе реализирано благодарение на ентусиазма, вярата, труда и средствата на много от местните жители, дарители и благодетели.  

    В организацията и дейностите участваха и младежи от различни градове на страната, организирани от сдружение „Бъдеще сега 2006“, които се включиха със строителните материали, доброволен труд. В дарителската кампания за начинанието дял имат смолянски фирми и частни лица.

    Местната църква е с особена история и слава на чудодейно място.

    Преданията разказват, че църквата и камбаната имат сила, а в годините назад гласът ѝ предотвратявал бурии, градушки и силни ветрове, а близо до нея се намира и Аязмото с чудотворната вода, на мястото някога е имало параклис. Построен бил от много беден човек, който насън получил заръка да я построи, но от беднотия не я изпълнил. Една сутрин обаче се събудил целия схванат и разбрал, че това е наказанието за неизпълнената небесна повеля. Преданието разказва, че още след първата копка той „оздравял“, макар че малка постройка приличала повече на колиба и едва през 1882 г. е издигната днешната църква.

    В този вид тя е от 1924 г., но странната ѝ история продължила, защото отказали да я осветят, за да не конкурира голямата църква в централното село Арда. Така малката църква в Гудевица 20 години фуционирала без да е осветена и едва през 1955г е извършено освещаване. Старите хора помнят, че да се молят на Свети Илия да ги пази от градушки, тук са идвали и християни, и мюсюлмани. А камбаната огласявала общата молитва. Сега това се случи от върха на истинска камбанария, строена с общ труд и дарителска воля.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини