Един автобус вози до Баните за 2.50 лв., друг за левче

    “Община Минерални бани няма общинска транспортна схема. Това е може би единствената община в България, която не провежда конкурси за възлагане на обществен транспорт. Никой не е длъжен на кмета Мюмюн Искендер да му вози до селата в общината. Той толерира някаква негова фирма, която прави превоз Хасково – Баните за 2.50 лв., а аз преди 3-4 месеца пуснах автобуси на 1 лев. Искендер трябва да ми благодари за това, а не да реве, че няма рейсове до селата”.

    Това заяви за Haskovo.net собственикът на “Арда тур” Себахтин Исмаил по повод вчерашния скандал за липсващи автобуси до три села в община Минерални бани – Спахиево, Горно и Долно Брястово. Кметът на Баните Мюмюн Искендер обвини за това колегата си – градоначалникът на Хасково, който не бил съгласувал предложените от Искендер седем линии. От община Хасково пък контрираха, че това искане е внесено в администрацията на 11 юли, след съгласуване кметът го е подписал и е внесено в областната администрация за одобрение. А вътрешнообщинският превоз е работа на съответната община, категорични са от хасковската администрация.

    “Аз транспортна фирма нямам”, отговори на обвиненията на Себахтин Исмаил кметът на Баните Мюмюн Искендер. Той не отрече, че общината няма общинска транспортна схема. “Но не сме само ние. Стамболово имат ли? А Маджарово? Нямат, защото сме малки общини”, обясни Искендер. Той допълни, че са подготвили процедура за възлагане на обществен превоз. “Ще се радвам да участва и Себахтин. Аз му благодаря, че вози за един лев до Баните. Макар че вече съм му благодарил. И пак ще му благодаря”, заяви Искендер.

    Себахтин Исмаил обясни и обичайната практика при възлагането на обществен транспорт. “В Хасково ми казват така: Даваме ти линия до Пловдив, но ще пуснеш курс и до Нова Надежда. Това е нормалната практика – дават ти печеливш курс, но го комбинират с линия до селата, за които пътуват само по няколко души. А Искендер да обясни как така допреди 3-4 месеца неговият човек правеше три курса на ден и му стигаха, а сега до Баните има седем, с нашите четири, и не му стигат?”, допълни Исмаил.

    “Не толерирам никого. Сега като обявим процедурата, ще се радвам да дойдат колкото може повече превозвачи, да има конкуренция. Имаме линии и до Кърджали, до София, до морето”, обясни Искендер.

    “Повече от 10 години Искендер не прави конкурси, а възлага на негови приближени курсовете. За това е необходимо разрешение от областния управител. Но те са срочни – за една година, за 6 месеца. Последното разрешение, доколкото знам, изтича през септември, след това какво ще прави?”, пита още Себахтин Исмаил.

    Попитан защо билетът за неговите автобуси струва едно левче и дали всъщност не прави дъмпинг, Исмаил отрече. “Правя социална политика там. Пуснах билетите по един лев, защото повечето пътници от Хасково са възрастни хора, всеки с болежка – един краката го болят, друг кръста. Пътуват дотам заради минералната вода. Повечето са пенсионери и не могат да си позволят 5 лева да отидат до Баните и да се върнат. И хората ни благодарят за това”, обясни Себахтин Исмаил.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      12
      123
      20 -5
      11:29, 20 юли 2018
      Хасково-Пловдив(80км) цена на билета с Ардатур 10лв. Пловдив–Стара Загора (90км) билет 8лв. Ай сега върви се сети,как се ценообразува....!
    • 2
      12
      124
      23 -4
      11:51, 20 юли 2018
      Хасково-Пловдив(80км) минава по стария път и спира във всички села по пътя. Пловдив–Стара Загора (90км) минава по магистралата и не спира никъде, затова разхода на гориво е по-малък.
    • 3
      Г-н Исмаил търговска фирма ли е или НПО с идеална цел? Ако г-н Исмаил извършва социална дейност возейки доста под себестойността, от къде финансира загубите си? От печалбата си, от фонд работна заплата, или от къде? Хубаво е това да се обясни, за да не останат съмнения, че г-н Исамил е мотивиран финансово за извършване на социална дейност, чрез нерегламентирано финансиране, защото "Арда Тур" все пак е търговска фирма, а не НПО или политическа партия и когато заради социални мотиви предлага дъмпингови цени на билетите по определени дестинации е задължително да обясни кой и как дофинасира цената билета, който е под себестойността на услугата. Не закачайте г-н Искендер, той е достатъчно зает с развитието на семейния си бизнес, пък и и децата знаят, че г-н Искендер е на този пост само защото е член на ДПС, а не заради някакви негови лични качества.
    • 4
      Ко
      Комар
      14 -11
      13:28, 20 юли 2018
      Община Мин бани да се ликвидира, като турските села сее предадат Черноочене, а а жългарските на Хасково.ю
    • 5
      77
      777
      13 -1
      13:29, 20 юли 2018
      Малкия автобус или бус вози за 2,50 а големия автобус за левче
    • 6
      Е
      Е
      10 -2
      15:25, 20 юли 2018
      Хасково- Големанци 18 км арда тур цена на билета 3,40 няма друг превозвач. Преди години същата процедура. Цена на билета 1лв. дълго време става ефинствен и билета става 3,40. Честито на печелившите!
    • 7
      Д.
      Д.Н
      13 -4
      18:40, 20 юли 2018
      Искендер няма наяждане или ще рекетира фирми или сам ще създаде транспортна фирма. Той не може да си позволи да гледа друг да печели нещо без него. Просто използва хората уж мислил за тях глупости. А че Сабахтин е там сън не го хваща. Само като види неговите автобуси почва да го псува и Сабахтин знае това. Бил благодарил друг път. А че нарочно не провежда търг се знае от всеки докато сам се на мърда ще е така гюрултия. С теб сме Сабахтин само ти може да се справиш с този башибозук Efp4m
    • 8
      Ри
      Рижавия х.ѝ...
      1 -1
      12:58, 21 юли 2018
      Скапани дахлии.....
    • 9
      Чо
      Чобанина
      1 0
      15:33, 21 юли 2018
      Добре, че е бръчеда Себахатин, че да имаме транспорт до селата !
    • 10
      Xx
      Xxx
      2 0
      22:27, 21 юли 2018
      Ама че ум имате да смятате
      На оня вършил работа на другия заради кръста на трети заради крака Отиди и отвори рехабилиационен център бе та и масажист можеш да станеш
      Брадчедите пак си ги карай с личната кола ще им направиш повече хайър отколкото да играеш с хляба на толкова хора
      Затова си без шофьори а не без автобуси
      Всички шофьори напускат задето не им плащате на хората играете си с хляба на толкова много хора и семейства изхранват
      Как не ви е срам. Ама Господ има не забравя Рано или Късноооо
    Последни новини