Общината прехвърля безвъзмездно на държавата 420 язовира

Хасково да прехвърли безвъзмездно в собственост на държавата 420 язовира, намиращи се територията на общината. Това предлага в докладна записка до ОбС кметът Добри Беливанов.

В мотивите си градоначалникът посочва, че общината не е в състояние да ги поддържа в съответствие с изискванията от последните изменения в Закона за водите. Повечето от язовирите са с нарушени стени, повредени изпускатели и преливници и при интензивни валежи не задържат водата, като причиняват наводнения на жилищни райони, земеделски земи и инфраструктура. Повечето се нуждаят от ремонти, а за ремонтно-възстановителни работи на един язовир с площ до 10 дка се изискват минимум 3 до 5 хиляди лева, отделно средства са необходими за техническо поддържане и персонал, пише в докладната си кметът. За ремонти на язовирните съоръжения пък законът изисква задължително хидроинженери, а в общината на практика няма достъчно такива компетентни специалисти.

В същото време с последните изменения в Закона се създава дружество "Управление и стопанисване на язовири" със статут на държавно предприятие. В предмета на неговата дейност е комплексно управление на язовири частна и публична държавна собственост, включително такива, които общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата, посочва градоначалникът.

Затова кметът предлага Общинският съвет да даде съгласие за безвъзмездното прехвърляне на тези 420 язовира, описани в приложение към докладната, и да го упълномощи да направи мотивирано предложение до министерството на икономиката за промяна на собствеността им.

Предложението на Добри Беливанов ще се разглежда и гласува на сесията на 27 юли.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    00
    001
    30 -5
    12:42, 19 юли 2018
    А общината има ли изобщо пари за нещо освен за крадене?????Не може ли да поиска помощ от правителството вместо да подарява тези язовири???Няма ли евросубсидии за нас Димитровград се убиха да усвояват пари а Хасково лапа мухите!!!!Дядо Добри да си завре предложението дълбоко и на тъмно отзад!!!Дано съветниците не го приемат след година ще дойде някой кадърен и ще работи!!!!!
    • Ст
      странен
      13 -11
      13:31, 19 юли 2018
      Лапат защото са ГЕРБеристи... парите текат към тях
    • Jo
      John
      10 -1
      15:32, 19 юли 2018
      тези язовири ако бяха читави щяха да са на концесия(аренда?) и без това са любима цел на перачите на пари.
  • 2
    Ке
    Кенанския Маймун
    5 -1
    12:53, 19 юли 2018
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Аш
    Ашколсун на поразия
    0 -1
    18:00, 19 юли 2018
    Понякога в 4:20 , понякога с кафето и абсолютно винаги след храна!
Последни новини