Британската полиция смята, че е идентифицирала извършителите на атаката срещу Скрипал

Британската полиция смята, че е идентифицирала предполагаемите извършители, които стоят зад нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Следствието подозира няколко руснаци, замесени в опита за убийство на семейство Скрипал. Издирва се още един заподозрян. Самоличността на шестимата съпричастни към покучението срещу Скрипал е била потвърдена с кръстосани проверки на записи от камери за наблюдение на хора, влезли във Великобритания в този период.

През март двамата Скрипал бяха намерени в безсъзнание на пейка в Солсбъри. Впоследствие се възстановиха.

В началото на юли още двама души (44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният Чарли Роули) бяха приети в критично състояние след отравяне с "Новичок" Те бяха открити в безсъзнание в къща в Еймсбъри на 11 километра от мястото на покушението срещу бившия руски двоен агент и Юлия Скрипал. Няколко дена по-късно Доун Стърджис почина.

Миналата седмица британската полиция обяви, че при претърсване на дома на Чарли Роули е намерила бутилката, в която е държано нервнопаралитичното вещество. Смята се, че чрез бутилката той и Доун Стърджис са били в контакт с веществото четири месеца след инцидента със Скрипал в Солсбъри.

Великобритания многократно обвини Русия за нападенията, но Москва отрича.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини