Данък „Градушка“ няма да е ефективна мярка за попълване на хазната за превенция

Стопаните, които застраховат нивите си от Хасковско са все по-малко, не са по-различни и данните за страната. В същото време обаче на път е да се задейства законопроект, който предвижда процент от имуществените полици да отива във фонд за борба с градушките. Така наречения нов данък „Градушка” ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават обаче от бранша.

Повод за това е подпомагане в осигуряването на бюджета за работа на Ракетната система за борба с градушките. Тя в момента покрива 1/3 от територията на страната, върви обаче разширението й с цел покриваемост от 100 %. Сумата, необходима за това обаче е доста сериозна-28 млн. лева. Част от парите ще са от държавният бюджета, сума ще се набавя от задължителни вноски, които ще правят земеделците, а друга част ще влиза от застраховките. От земеделското министерство смятат, че трябва да има задължителни полици за производителите, които получават субсидии.

Според хора от застрахователния бранш тази идея е резонна донякъде, но намеренията за поголовно вдигане -не.

„Така или иначе все по-малко земеделски стопани застраховат земите си през последните години“, коментират регионалните представител на Големите застрахователни компании. Финансовата невъзможност да отделят средства за това е една от причините, но не главната. По-солидна роля за отлива играят многото условности, които поставят застрахователите, като цедка за изплащане на обезщетенията. От друга страна климатичните промени и многото бедствия през последните 2-3 години-градушки, проливни дъждове или пък сериозно засушаване, са довели до изплащането на солидни суми от застраховки. Заради това и застрахователните компании вдигат гард и дори не искат вече да застраховат. Защото големите рискове са от едната страна, а малките финансови възможности на стопаните за застраховки от друга, коментират от бранша.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Jo
    John
    7 -1
    16:42, 18 юли 2018
    герб-бкп скоро ще въведат и данък недоебанаутка!
Последни новини