“Книги, посоки, публики” на Националната библиотека гостува в Асеновград

Пътуващата изложба „Книги, посоки, публики” на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” гостува в Градска библиотека „Паисий Хилендарски”. Юбилейната изложба е създадена по повод 140 години от основаването на Националната библиотека и Българското председателство на Съвета на ЕС.
С помощта на 13 цветни пана читателите и гостите на библиотеката ще имат възможност да направят своето пътешествие из безценните на националната ни съкровищница.
Представени са някои от най-известните и богато орнаментирани ръкописи. Сред тях са страници от Енинския апостол (Х-ХІ в.), Добрейшовото четириевангелие (ХІІІ в.) и първият Софрониев препис на История славянобългарска от Паисий Хилендарски, изписан в Котел през 1765 г. От чуждоезичните ръкописи са представени най-ранният датиран паметник от колекциите на НБКМ – Арменско четириевангелие от 966 г., донесено от Бачковския манастир, и богато украсеният с полихромни заставки и инициали в злато и сребро гръцки Служебник от 1736 г. В експозицията се откриват и българската следа в световното книгопечатане от ХV в. до наши дни – от Четириевангелието, отпечатано в Търговище през 1512 г., делото на първия български печатар Яков Крайков („Часословец”) и „Абагар” на Филип Станиславов, до първата печатна книга на новобългарски език („Неделник” на Софроний Врачански) и първия български светски буквар на д-р Петър Берон („Рибния буквар”). Могат да бъдат видяни също документи, свързани със завещанието на Васил Априлов и с Габровската гимназия и един от най-значимите документи за българското образование – завещанието на Евлоги Георгиев, с което дарява средства за построяване и издръжка на висше учебно заведение. Експозицията включва и свидетелства за участието на България във войните – манифест на цар Фердинанд І за обявяване на Балканската война, документални снимки от Първата световна и Балканската война и други. 

“Книги, посоки, публики” ще остане в Асеновград до месец септември.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини