Откриха най-стария хляб в света

Овъглени трохи в древни пещи бяха определени от учените като най-ранните свидетелства за приготвянето на хляб, много преди появата на земеделието.

Останките, малки късчета с големина няколко милиметра, били открити от учените в Черната пустиня в Йордания.

Пещите били датирани от преди 14 000 години.

“Хлябът винаги се е възприемал като продукт на земеделските уседнали общества, но доказателствата от Йордания сочат, че той се е появил много преди отглеждането на растения - близо 3 000 години по-рано”, казва Тобиас Рихтер от Университета в Копенхаген.

Сред останките, екипът открил грудки от растение, следи от бобови растения и диворастящи зърнени растения като пшеница и ечемик, наред с 642 овъглени трохи.

Анализ на 24 от трохите разкрил, че се касае за хляб, приготвен най-вероятно от ечемик, лимец, пшеница или овес.

Част от трохите съдържали и съставки от други растения, най-вероятно морски болбосхьонус.

Нещо повече, анализите показали, че хлябът е бил направен от пресято брашно, а липсата на печка означава, че е бил опечен на жар или върху нагорещен камък.

Трохите най-вероятно са от безквасен плосък хляб.

Макар откритите трохи да са най-ранните известни ни хлебни остатъци, екипът твърди, че изделието може да се появило дори още по-рано.

Те посочват, че хранителните останки до голяма степен се пренебрегват от археолозите и следователно остават непроучени. Според тях е възможно зърнените продукти да датират от преди 25 000 години.

Според Рихтер е малко вероятно откритият в Йордания хляб да се е консумирал като основно ястие, защото събирането на зърната е била трудоемко начинание. Макар учените да предполагат, че хлябът е бил приготвен от ловци-събирачи за по-нататъшните им пътешествия, те откриват и доказателства, че изделието може да е било част от тържество или ритуал.

В пещта били открити кости от поне 12 газели, наред с други животни – водни птици и зайци. Всичко това подсказва, че храната може би е била поделена между по-голяма група хора.

Макар на екипа учени тепърва да им предстои да пресъздадат точната рецепта, те вече пробвали да приготвят хляб от морски болбосхьонус, за да добият представа какъв е бил вкусът на древния хляб.

“Беше малко солен, и вероятно не би допаднал на повечето хора днес”, казва Рихтер.

 

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини