Отлагат раздаването на безплатни уреди за алтернативно отопление за домакинствата в Смолян

Тази година няма да има безплатни климатици и котли на пелети за смолянчани, става ясно от изявлението на кмета на Смолян Николай Мелемов, публикувано поради големия интерес на гражданите на на личната му страница в социалната мрежа.

Пилотната процедура в община Смолян за подмяна на горивната база от дърва и въглища с ток и пелети ще бъде валидна само за Смолян, тъй като градът ни е сред най-замърсените с фини прахови частици /ФПЧ/ и е сред населените места, заради които България е санкционирана по показател на чистота на въздуха.

Новата процедура по Оперативна програма „Околна среда“ е свързана с промяна на горивна база на домакинствата в Смолян, но все още се очаква актуална информация за програмата, касаеща финални изисквания и срокове за нейното стартиране. По информация на Управляващия орган на ОПОС се изготвят насоки за кандидатстване, като същите следва да бъдат съгласувани с Европейската комисия. Целите на програмата са за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез смяна на горивната база на голям брой домакинства в Смолян.

Вече навлизаме в третото тримесечие на годината, а нужните административни срокове по кандидатстване на общината за финансиране, разглеждане и одобрение на проектите, както и предстоящите процедури по Закона за обществените поръчки, правят невъзможно предоставянето на отоплителни уреди на крайните бенефициенти преди започване на предстоящия зимен отоплителен сезон, уточнява кметът. 

Очаква се процедурата да бъде стартирана официално от МОСВ след есента, а Община Смолян остава в готовност да предоставя актуална информация, както и да подготви нужните документи за кандидатстване. Това на практика означава, че отоплителните уреди ще бъдат предоставени на смолянчани евентуално от пролетта на 2019 г. 
 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини