20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Франция победи Хърватия с 4:2 във финала на Мондиал 2018 в Русия. Заключителната среща се игра на стадион "Лужники" в Москва, съобщава gong.bg.

Френският треньор Дидие Дешан пусна състава, който използваше в почти всички мачове от турнира, а наставникът на Хърватия Златко Далич заложи на единайсеторката, която излезе срещу Англия.
Фортуна се усмихна на „петлите“ в 18-ата минута, които поведоха след автогол. Реферът Нестор Питана видя нарушение на Брозович срещу Гризман и отсъди фаул. Останаха сериозни съмнения в коректността да решението на аржентинеца, но така или иначе нападателят на Атлетико Мадрид центрира. В опита си да изчисти Марио Манджукич се извиси, но злощастно изчисти в собствената си мрежа – 1:0. За статистиката остана, че това е първи автогол на световен финал.

 

В 28-мата минута паритетът бе възстановен. „Шахматистите“ получиха право да изпълнят фаул почти фронтално на вратата, леко вляво. Лука Модрич центрира, а Шиме Върсалко върна леко назад. Домагой Вида свали към Иван Перишич, който с прецизен и много силен удар прати топката в долния ляв ъгъл на Уго Лорис – 1:1.

В 38-ата минута „петлите“ отново излязоха напред след точно изпълнена дузпа от Антоан Гризман. Самото отсъждане на дузпата бе съпроводено от редица протести на терена. А всичко се случи след едно центрира от корнер отдясно по френската атака. Топката бе пратена при близката греда, а Блез Матюиди искаше да играе с нея. Получи се рикошет в ръката на Иван Перишич от близо, а Оливие Жиру и компания имаха бурни претенции за посочване на бялата точка, тъй като първоначално Нестор Питана даде удар от вратата. Така или иначе видео технологиите дойдоха в помощ на аржентинския арбитър, който след като изгледа пак ситуацията отсъди 11-метров наказателен удар.

Пол Погба и Килиан Мбапе нанизаха още два гола за Франция в 59-ата и 65-ата минути. А в 69-ата Манджукич се разписа в правилната врата след страхотна грешка в защитата на "петлите" и вратаря Юго Лорис.
 

Преди началото на мача се проведе кратка церемония по закриването на турнира, а посланикът на Мондиал 2018 Наталия Водянова и световният шампион от 2014 Филип Лам представиха световната купа пред запалянковците на "Лужники".
 

За да подкрепят отборите си, на стадиона в Москва бяха френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит и хърватският държавен глава Колинда Грабар-Китарович.

На стадиона бе и президентът на Русия Владимир Путин. Преди мача Путин прие в Кремъл Макрон, който поздрави Русия за чудесната организация на Мондиала.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини