Умъртвяват 1 300 овце и кози в Ямболско при засилена полицейска охрана

Под засилена полицейска охрана протича умъртвяването на близо 1 300 овце и кози в село Шарково, община Болярово, област Ямбол, предаде БНР.

Умъртвяването на добитъка се налага заради положителни проби за чума по дребните преживни животни.

В същото време протестиращите овцевъди и козевъди вече блокираха главния път София - Варна, при разклона за Арбанаси. Те настояват за оставки.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърдиха, че в понеделник, 16 юли, в България ще пристигне комисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" (SANTE) на Европейската комисия.

Дирекцията отговаря за здравеопазването на животните, а специалната комисия към дирекцията трябва да провери как българските ветеринарни власти спазват европейските регламенти за справяне със заразните заболявания при животните.

Комисията към SANTE идва по покана на директора на БАБХ Дамян Илиев във връзка с огнищата на чума по дребния рогат добитък, които за първи път се появиха в България и Европейския съюз от края на юни.

Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Стана ясно и че днес директорът на БАБХ Дамян Илиев ще направи проверка на действията на ветеринарите в Югоизточна България, за да провери изпълнението на заповедите, издадени съгласно българското и европейско законодателство, за предпазните мерки в трите огнища в Ямболска и Бургаска област.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини