НАСА изстрелва космически апарат да изследва короната на Слънцето

НАСА се готви да изстреля на 4 август космическия апарат "Паркър", който ще проникне в короната на Слънцето, за да проследи как се движат енергията и топлината в нея, съобщи в. "Индипендънт".

Сондата "Паркър" ще изследва излизащите от звездата ни потоци частици, известни като слънчев вятър. Те се ускоряват именно в короната и така се разпространяват в цялата Слънчева система. Тези процеси са с голямо въздействие върху Земята, но все още не са достатъчно изучени.
 
Автоматичният космически апарат ще се доближи до звездата повече от всички досегашни мисии. Затова за него казват, че ще "докосне" Слънцето. Той ще бъде подложен на изключително висока температура.

Температурата в слънчевата корона достига 1370 градуса Целзий, докато обичайната температура в открит космос е минус 270 градуса Целзий, уточни ТАСС. Сондата ще премине на около 6,4 млн. км от повърхността на Слънцето, което е 7 пъти по-близо от апарата "Хелиос 2" през 1972 г. Станцията ще се окаже по-близо до звездата ни и от планетата Меркурий.
 
Мисията е предвидена за седем години. Очаква се сондата да се приближи до Слънцето 20 пъти на максимално разстояние. За защита от високата температура, тя ще бъде обвита със специално композитно покритие с дебелина 11,43 см.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини