Министър Вълчев: Човешка грешка е причина за грешните резултати в класирането след VII клас в София

Човешка грешка е причина за сгрешените резултати в класирането след VII клас в София. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти във връзка с грешката при резултатите от първото класиране на учениците в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

Министър Вълчев заяви, че ще настоява за строго и справедливо наказание за виновника.

,,Тези грешки създават негативен образ, зачерква усилията ни. Винаги има възможност от грешки, когато участва човешкият фактор. Грешките са статистически неизбежни, но е разбираемо да водят до напрежение сред родителите'', посочи министърът.

„Основната отговорност е на председателите на двете комисии по информационно осигуряване и областната комисия по класирането, както и на контролиращия ръководител - началникът на РУО“, коментира Вълчев. По думите му те ще понесат отговорност по закона за държавния служител.

„Ако ме питате за уволнение, не мога да предрешавам наказанията“, допълни министърът. Той уточни, че дисциплинарният съвет е този, който изслушва и предлага решението.

„Грешката е човешка, не в информационната система“, коментира министър Вълчев. По думите му софтуерната фирма може да бъде сменена, но няма данни за софтуерен проблем. Министър Вълчев посочи, че системата се ползва в други области.

Той добави, че занапред ще бъде заложен на допълнителен контрол върху служителите, надявайки се по този начин да бъде повишена тяхната отговорност.

Министър Вълчев каза също така, че първите изпити по новите учебни програми ще бъдат през новата учебна година и поясни, че различното при тях ще бъде степента, чрез която ще бъдат придобивани новите знания.

,,Целта е да бъде включено критичното мислене на учениците, да се научат да извличат качествена информация, да се аргументират, да оценяват различни казуси'', обясни той.

Накрая Вълчев заяви, че квалификацията на педагогическите специалисти е една от важните политики, без която не можем да очакваме подобряване на образователните резултати. Той напомни, че квалификациите се финансират от бюджетите на училищата и детските градини, от Националната програма за квалификация и от средства от Европейския социален фонд.

„Има нужда от усъвършенстване - това ни казва докладът. Лично ще настоявам да има наказания и да бъдат достатъчно дисциплиниращи. Разбира се, те трябва да бъдат справедливи и не прекомерни“, коментира министър Вълчев. Според него трябва да се въведат допълнителни контроли, които в голяма степен да гарантират, че изчислен правилно балът на учениците.

Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини