Товарът от ученическите раници отива в училищните шкафове

Тежките ученически раници скоро ще олекнат драстично.

Товарът, който децата носят в чантите за школото с години беше поставян, като един от основните проблеми за решаване в образователната система. Стряскащите данни за гръбначните изкривяванията, особено при по-малките ученици, през последните години, за което като фактор се сочи  и  тежката ученическа раница, допълнително пришпориха необходимостта от действия по темата.

Като реакция в края на миналата година от МОН качиха учебниците в платформа на официалната си интернет страница.

Като друга драстична стъпка беше обявено финансирането по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” за купуването на шкафове, в които учениците от 1 до 7-ми клас да разтоварват раниците си.

Близо 600 държавни и общински училища в цялата страна ще закупят нови шкафчета по програмата.

 Общо 742 училища са кандидатствали за съфинансиране от Министерството на образованието и науката, съобщиха от ведомството.  За одобрените се предвижда да бъдат закупени близо 112 хил. шкафчета. За тях ще са необходими близо 3 млн.лв.

22 училища в Хасковски регион са сред одобрените за финансиране. Раниците ще разтоварят учениците от двете математически гимназии -в Хасково и Димитровград, повечето от основните училища в областта.

Програмата „Осигуряване на съвременна образователна среда“ продължава да действа с обхват към по-големите ученици-от 7-ми до 12-клас. За обучението им ще бъдат отпуснати и средства за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки. 244 държавни и 1880 общински училища към МОН и 23 училища към Министерството на културата ще могат да закупят уреди за наблюдение за лабораторните си упражнения по биология, химия и физика.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    12
    123456_1531386014
    9 0
    12:00, 12 юли 2018
    "Като реакция в края на миналата година от МОН качиха учебниците в платформа на официалната си интернет страница." - то това хубаво, само че първите няколко пъти се ползват безплатно, а после се иска заплащане. С две думи - "нямам думи"...
  • 2
    На
    НАБОРА
    15 0
    13:36, 12 юли 2018
    Много се пише за тежките ученически раници, но нищо не се споменава за дългия учебен ден. Децата се прибират след обяд след 2 часа прегладнели и скапани от умора. Какво ли са научили в последните 2 учебни часа?
    • Уй
      Уйо
      0 0
      04:06, 13 юли 2018
      Аз и в първите няколко часа нищо полезно не научих.
  • 3
    Go
    Gost
    3 -1
    16:35, 12 юли 2018
    Какво значи одобрена или неодобрена община нима раниците на дечицата ще олекнат от самосебеси ако ще се взима решение да е цялата страна...
  • 4
    Су
    сулако
    1 -1
    00:50, 13 юли 2018
    таблет с всички учебници като пдф формат, и няколко тетрадки за писане, винаги е най-добрата алтернатива, но ми е много интересно кога ще стане това.
Последни новини