Тръмп на Столтенберг: Германия е пленник на Русия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе остра атака срещу Германия в началото на срещата на върха на страните членки на НАТО в Брюксел, изтъквайки, че "неуместна" сделка за доставка на газ с Москва я е превърнала в "пленник" на Русия.

Тръмп изглежда е хванал генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неподготвен, тъй като той е изоставил учтивите формалности по време на работната им закуска и е разкритикувал остро Берлин и други съюзници, че не отделят достатъчно разходи за военни нужди, отбелязва "Франс прес". 

"Германия е пленник на Русия, защото тя получава толкова много енергия от Русия", изтъкнал Тръмп, имайки предвид споразумението на Берлин с Русия за строителството на газопровода "Северен поток-2".

"Всички говорят за това по целия свят, те казват, че ви плащаме милиарди долари, за да ви защитаваме, а вие плащате милиарди долари на Русия", подчертал Тръмп и изтъкнал, че "Германия е напълно контролирана от Русия".

Тръмп ще се срещне с руския президент Владимир Путин във финландската столица Хелзинки на 16 юли в първата им специална среща в контекста на продължаващото разследване в САЩ за възможен таен сговор на предизборния щаб на Тръмп с Русия.

Германия е честа мишена за критиките на Тръмп, който обвинява най-голямата икономика в ЕС, че не харчи достатъчно за отбрана и че се осланя на отбраната, осигурявана от САЩ.

Тръмп е настоял също така, че е "неуместно" и "нечестно" Европа да харчи твърде малко за отбрана, докато САЩ защитават Стария континент от Русия благодарение на по-големите си военни разходи.

Тръмп също така смята, че САЩ и американските данъкоплатци "плащат много пари", за да защитават всички.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ло
    Лопо
    0 0
    14:21, 11 юли 2018

    Европа не може да е независима от Русия, винаги е била и винаги ще бъде. Русия е най голямата страна на планетата, като територия и в пъти по голяма от Европа от там е най-лестно и най логично да получаваме природни ресурси и то не само газ, Русия го знае и се възползва от това по всякакъв начин. Американците искат военно да контролират по голямата част от света и за това европа която им е преданна ще трябва да бъде пазена или по скоро контролирана от тях, те ще загубят влиянието си и военно приемущество спрямо Русия, ако не инвестират в "отбраната" на стария континент! Това е в техен интерес и в наш до някъде!

Последни новини