До 50 пъти над нормата стига на места радиацията в залива Вромос край Черноморец

Здравни инспектори установиха завишени нива на радиация в залива Вромос край Черноморец до Бургас, съобщи БНР.

В отделни участъци радиацията е до 50 пъти над нормата. Достъпът до плажа не е забранен, рискът за ползването му е отговорност на плажуващите. Въпреки здравния риск и това лято туристи са разпънали палатки на плажната ивица.

Ефектът след продължително лежане на пясъка не е непосредствен, но може да се прояви след години, предупреждават здравните власти. При малките деца има опасност и от поглъщане на пясък.

Поставена е табела с информация на български и на английски, че ползването на плажната ивица крие риск за здравето. Очаква се от община Созопол да поставят и табела, че плажът е неохраняем.

Проблемът с повишената радиация на залива Вромос е от 80-те години на ХХ-ти век, когато заливът е използван за хранилище на отпадъци от медните мини. Там са съхранявани включително и радиоактивни отпадъци. Сега всяка година радиоактивният фон се следи от Регионалната здравна инспекция.

Завишаване на радиационния фон е установено през последните 2 години, заяви директорът на РЗИ Бургас Георги Паздеров.

От Регионалната здравна инспекция са уведомили за завишените нива на радиация на залива Вромос областния управител Вълчо Чолаков и кмета на Созопол Панайот Рейзи.

Причина за повишената радиация на плажа е от рудодобивната дейност. Рудата, добивана преди десетилетия от близката мина "Росен", е била с високо съдържание на уран. Част от отпадните води са зауствани в залива.

"Разликата в съдържанието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната ивица по отношение на този терен спрямо останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие тук е между 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години", обясни Вергиния Цанова - зам.-директор, РЗИ-Бургас.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини