Алелопатия в борбата с плевелите

Градинарите отдавна са наясно с концепцията за съвместното садене на различни видове зеленчуци, а понякога и цветя, ускоряващи растежа и производителността на съседите си.

Такива комбинации са краставиците и слънчогледа или боба, царевицата и тиквите.

Мнозина обаче не са чували за концепцията на “лошите съседи”: растения, които възпират растежа на насажденията около себе си – комбинации като боб засят в близост до лук и праз или чушки и броколи в комбинация с други видове чушки, тикви и домати. Това явление се нарича алелопатия. След по-внимателно вглеждане в споменатите ботанически реакции, осъзнаваме, че бихме могли да използваме това взимодействие в наша полза.

Според Института по хранителни и селскостопански науки към Университета във Флорида, терминът алелопатия описва химичните методи, до които едно растение прибягва, за да облагодетелства или навреди на други растения в района. Тези химикали са наричани алелохимикали.

Примери за алелопатия има много - например черният орех е печално известен с алелопатичния си ефект върху околните растения. Той потиска растежа на множество други дървета, храсти и тревисти растения, сред тях липа, бреза, бор, азалия и зеленчуци като доматите и картофите. По същия начин евкалипта и дървото нийм влияят зле на пшеницата, ако тя расте на разстояние по-малко от 5 метра.

Вземайки под внимание горната информация, градинарите биха могли да направят така, че явлението да проработи в тяхна полза. Ръжта, власатката и пшеницата могат да потиснат растежа на определени плевели. Не бива да се забравят ползите и в качеството им на покривни култури, особено когато части от тези покривни култури се използват като мулч или се култивират в почвата. Покривните култури слънчоглед и елда осигуряват полезни остатъци, намаляващи развитието на плевелите в полета с определени бобови насаждения.

Изследвания сочат, че покривната култура кротолария би могла да спре растежа на марулята и кълняемостта на семената на различни зеленчуци. Дори ядивните растения в градината ви биха могли да окажат алелопатичен ефект едно върху друго. Остатъците от броколито, например, въздействат върху растежа на други кръстоцветни зеленчуци, засадени след това.

Есенното засаждане на фуражна ряпа като покривна култура потиска растежа на плевелите дори през следващия сезон.

В допълнение алелопатичните вещества, приложени преди, по време на, или след употребата на синтетични хербициди, биха могли да увеличат цялостния ефект и на двата материала, намалявайки значително нуждата от изкуствени хербициди. В момента се проучват и водни екстракти от алелопатични растения за потискане развитието на различни видове плевели.

Ключът към успешното градинарство може би се корени в това да знаем кога да почистим старателно останките от предишни култури, а също кои видове могат да се комбинират и кои не. Колкото повече разбираме алелопатичните взаимодействия, толкова по-успешни ще бъдем в отглеждането на различни култури.

Източник: villagesoup.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини